livios logo

Je eigen huis verbouwen? Ruben ging het avontuur aan en dit is het resultaat!

Aan de rand van Leuven kochten Ruben en Dorien drie jaar geleden een statig herenhuis uit 1937. De prachtige voorgevel herbergt een rijhuis van drie verdiepingen en een mooie tuin. De woning was instapklaar, maar kon wel een opknapbeurt gebruiken. Ruben pakte de voorbije jaren stapsgewijs verschillende klussen en ruimtes aan. Wij gingen langs en luisterden naar zijn verbouwervaringen.

Informeer je goed op voorhand

De woning was zo goed als instapklaar, alleen de elektriciteit was aan vervanging toe. Dat deed Ruben grotendeels zelf. “Enkel de aarding heb ik laten doen. Voor de stopcontacten en de aansluiting kreeg ik wat hulp van een vriend die er meer van kent dan ik. Hij maakte het plan op en gaf me de nodige technische ondersteuning. Ik heb ooit een opleiding podiumkunsten gevolgd dus ik had wel wat basiskennis van elektriciteit. Ik ben ook gewoon graag met mijn handen bezig. Je hoeft heus geen expert te zijn om de meeste klussen zelf te doen. Belangrijker is dat je je op voorhand goed informeert, en de rest leer je al doende.”

Ook met aannemer kan je de handen uit de mouwen steken

Wat meteen opvalt als je binnenkomt, is dat de rijwoning baadt in natuurlijk licht. Van de voorgevel tot de tuin is één grote ruimte, waardoor je een aangenaam ruimtelijk gevoel krijgt. “Oorspronkelijk was het zicht op de tuin deels afgeblokt door een toilet en een bureau achteraan de woning”, vertelt Ruben. “Zonde, want het is eigenlijk de mooiste plaats in het huis qua lichtinval en uitzicht. Daarom hebben we de hele ruimte opengetrokken en er een open keuken met kookeiland geplaatst. De afbraakwerken heb ik zelf allemaal gedaan, maar voor de plaatsing van de keuken deden we beroep op een aannemer. Maar ook als we een aannemer inschakelen, steek ik zelf mee de handen uit de mouwen om te helpen waar ik kan. Zo heb ik zelf de muren afgewerkt.”

Zelfbouw

De hele ruimte werd opengetrokken en er is een open keuken met kookeiland geplaatst.


  

zelfbouw

Oorspronkelijk was het zicht op de tuin deels afgeblokt door een toilet en een bureau achteraan de woning.


  

zelfbouw

Van de voorgevel tot de tuin is één grote ruimte.


  

Oefening baart kunst

De oorspronkelijke vloeren werden in ere hersteld. “Op de benedenverdieping ligt een mozaïekparket dat je vandaag nergens meer zou vinden. De stukjes zijn aan elkaar gelijmd, en die gelijmde tegels werden dan als parket gelegd. De vloer was beschadigd en vuil toen we de woning kochten. Op de bovenverdiepingen ligt een plankenvloer met mooi hout, maar ook die was niet meer in goede staat. Het hout was oneffen en de planken waren uitgezet. Ik heb een vloerschuurmachine gehuurd en twee weken lang alle vloeren opgeschuurd. Waarschijnlijk een van mijn meest arbeidsintensieve taken. Gelukkig was ik bovenaan in een zolderkamer begonnen, want in het begin heb ik wel wat geknoeid. (Lacht)”

“Na die eerste kamer had ik het in de vingers en ging het veel vlotter. Een tip voor wie zijn vloer gaat opschuren: neem een schuurmachine mét ingebouwde stofzuiger. Ik ben voor een goedkoper alternatief zonder stofzuiger gegaan. Achteraf gezien was dat de meerprijs wel waard geweest. Al dat stof!” In totaal schuurde Ruben 100 m² aan vloeren. “Voor de huur van de machine heb ik in totaal zo’n 600 euro betaald. Als we de vloer hadden laten doen, had ons dat duizenden euro’s gekost aan werkuren.” Het parket in de woonkamer werd nog behandeld met olie en ziet er weer als nieuw uit.

Energetische ingrepen

Het dak was nog niet geïsoleerd. De woning heeft een zadeldak, en boven de keuken is een stuk plat dak. Op het plat dak was de lichtkoepel aan vervanging toe en lagen er asbestplaten. “We hebben dus het asbest professioneel laten verwijderen en het volledige dak laten vervangen en isoleren. De rest van de woning was al goed geïsoleerd, maar als het dak slecht of niet geïsoleerd is, ontsnapt daar alle warmte natuurlijk. Dat was dus een belangrijke energetische ingreep.”

Zelfbouw Ruben

Ruben pakte de voorbije jaren stapsgewijs verschillende klussen en ruimtes aan.


  

zelfbouw dakkoepel

Op het plat dak was de lichtkoepel aan vervanging toe en lagen er asbestplaten.


  

zelfbouw tuin

De prachtige voorgevel herbergt een rijhuis van drie verdiepingen en een mooie tuin.


  

Zelfbouw badkamer

Ook de badkamer is helemaal vernieuwd.


  

Nieuwe badkamer

Ook de badkamer is helemaal vernieuwd. “Ik heb een muur van gipskarton geplaatst, en die ook zelf afgewerkt en betegeld”, legt Ruben uit. “Het bad en de meubels hebben we laten plaatsen. Maar als ik het opnieuw zou doen, zou ik het sanitair en het bad ook zelf plaatsen. We zijn heel tevreden over de plaatsing, maar met wat voorbereiding en onderzoek had ik dit ook zelf gekund. Net zoals bij de elektriciteit kan het overweldigend zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Maar als je je op voorhand goed laat adviseren, kan je veel gerust zelf doen.”

Zoek een comfortabele woonplaats

Ruben heeft alle muren in het hele huis zelf geschilderd. Een typische klus die je makkelijk zelf doet en je flink wat geld bespaart. “In de slaapkamer maakte ik een inloopkast. Daarvoor heb ik gewoon bestaande kleerkasten gebruikt, en er een frame rond gebouwd van MDF.”

Ook de massieve boekenkast in de woonkamer is een ontwerp van Ruben. “De aankoop van het hout kostte ongeveer 800 euro. Het heeft een tijdje geduurd, maar ik ben wel heel tevreden met het resultaat. Ik ben erg perfectionistisch, dus ik spendeer liever wat meer tijd aan een klus tot ik helemaal tevreden ben. Als ik iets snel en halfslachtig afwerk, erger ik me nadien veel langer dan de tijd die het kost om het goed te doen!”

Of er zaken zijn die Ruben anders zou aanpakken? “Ik zou hier niet blijven wonen tijdens de grote verbouwingen. Er zijn momenten geweest dat er in de winter geen ramen in de keuken waren bijvoorbeeld, of dat er geen waterafvoer was. Er is sowieso veel stof en vuil in huis. Je verliest ook veel tijd door telkens opnieuw je materiaal op te bergen. Als je voor langere tijd renoveert en je doet grote werken, zoek je beter even een comfortabelere woonplaats.”

Zelfbouw boekenkast

Ook de massieve boekenkast in de woonkamer is een ontwerp van Ruben.


  

Zelfbouw

Wat meteen opvalt, is dat de rijwoning baadt in natuurlijk licht.


  

Zelfbouw vloer

De oorspronkelijke vloeren werden in ere hersteld.


  

Dit zijn de verbouwtips van Ruben:

  • Laat je op voorhand goed adviseren. De technische zaken leer je wel al doende, maar veel belangrijker is een goede voorbereiding en de goesting om iets nieuw te leren.
  • Investeer in deftig materiaal. Als je zelf de handen uit de mouwen steekt, bespaar je sowieso al heel veel aan werkuren. Goed materiaal maakt het werk gemakkelijker en aangenamer. Dat zie je achteraf aan het resultaat.  
  • Als je een ruimte hebt die minder belangrijk is, gebruik die dan om nieuwe klussen eerst te oefenen. Je wordt snel beter in alles, maar je maakt sowieso af en toe fouten. Het is veel minder erg als je die fouten in een zolderkamertje maakt dan in de woonkamer.
  • Geef jezelf genoeg tijd. Ook al gaat het iets trager dan je gepland had, die extra uren zijn het waard om een resultaat te krijgen waar je zelf tevreden over bent.
  • Doe je toch beroep op een aannemer? Vraag dan waar je zelf mee kan helpen. Niet alleen bespaar je op de factuur, je steekt meestal heel wat op van de professionals!   
  • Als het mogelijk is, ga dan ergens anders wonen tijdens de grotere werken. De impact van een verbouwing op je wooncomfort is niet te onderschatten.

12 dingen die je moet weten over totaalrenovatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/je-eigen-huis-verbouwen-ruben-ging-het-avontuur-aan-en-dit-is-het-resultaat/