livios logo

Lage-energierenovatie gewikt en gewogen

De structuur van de testwerf is technisch nog in orde, maar dak en muren zijn ongeïsoleerd en er zijn serieuze vocht- en schimmelproblemen door koudebruggen.

Foto Koramic
  

In de wanden komt 20 cm Powerwall, geschrankt geplaatst in 2 lagen van 10 cm.

Foto Recticel Insulation
  

De Façatile kleipannen sluiten naadloos op elkaar aan, zodat de gevel zich na afwerking tot een dakvorm lijkt te plooien.

Foto Koramic
  

Hoe breng je in een doorgedreven renovatie architectuur, wooncomfort, energie-efficiëntie en duurzaamheid samen? En wat kost een stapsgewijze verbetering van het E-peil? Om deze vragen te beantwoorden, zetten Wienerberger, Recticel Insulation, de KU Leuven en architect Cyndie Hanssens in Spiere een testwerf op.

 Duurzaam renoveren

De testwerf is een vrijstaande, deels onderkelderde woning uit 1900 met een volsteense muur. De structuur is technisch nog in orde, maar dak en muren zijn ongeïsoleerd en er zijn serieuze vocht- en schimmelproblemen door koudebruggen. Op vraag van de opdrachtgever moesten enkele authentieke elementen behouden blijven, zoals de hoogte van het gelijkvloers en het volume van de mansarde.

Om het volume extra in de verf te zetten, viel de keuze op de Plato kleidakpan voor het dak en een Façatile kleipan voor de gevel. Deze Koramic-pannen sluiten naadloos op elkaar aan, zodat de gevel zich na afwerking tot een dakvorm lijkt te plooien.

 Doorlopend isolatieschild voor heel de woning

Om een lage-energierenovatie te realiseren, komt er op de draagconstructie van het dak 20 cm Powerroof isolatie (2 lagen van 10 cm), een systeem van harde platen in Taufoam by Recticel met een verbeterd brandgedrag. Het sarkingdak dat zo ontstaat, wordt afgewerkt met kleidakpannen. In de wanden komt 20 cm Powerwall, geschrankt geplaatst in 2 lagen van 10 cm. De isolatie loopt continu door achter het houten regelwerk, waarop de Façatile kleipannen komen. Dit bant koudebruggen. Het resultaat? Een doorlopend isolatieschild over heel de woning. Verder worden het buitenschrijnwerk, de vochtproblemen, ventilatie en verwarming aangepakt.

 Meten is weten

Om de impact van de lage-energierenovatie te kunnen meten, werken Wienerberger en Recticel Insulation samen met de afdeling bouwfysica van het departement burgerlijke bouwkunde (KU Leuven). Tijdens een voldoende lange periode worden voor en na de werken het wooncomfort, het energieverbruik, de luchtdichtheid en de bouwknopen gemonitord. Met als uiteindelijk doel dat bouwheren de reikwijdte van bepaalde ingrepen beter kunnen inschatten en weinig efficiënte uitgaven kunnen vermijden.

 Volg hier de blog van de testwerf in Spiere.

10 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/lage-energierenovatie-gewikt-en-gewogen/