livios logo

Orde van Architecten: “Meer dan de helft misbruikt verlaagd btw-tarief bij renovaties”

Volgens de Orde van Architecten zijn meer dan de helft van alle Vlaamse totaalrenovaties eigenlijk verdoken nieuwbouwwoningen. Dat meldt de VRT. Veel verbouwers zouden plannen indienen om hun woning te renoveren, maar in werkelijkheid het huis bijna helemaal slopen en een nieuwbouwwoning in de plaats zetten. Daardoor zouden ze maar 6 in plaats van 21% btw betalen en verschillende tienduizenden euro’s besparen.

“Meer dan 50% is verdoken nieuwbouw”

Momenteel kan je in 32 Belgische steden zowel renoveren als slopen en heropbouwen tegen een verlaagd btw-tarief van 6%. Woon je ergens anders? Dan betaal je 21% btw voor een nieuwbouwwoning en 6% voor een renovatie. Voorzitter van de Orde van Architecten Marnik Dehaen denkt dat meer dan 50% van de Vlaamse renovatieprojecten eigenlijk verdoken nieuwbouwwoningen zijn. Hoe dat kan? Volgens de architecten die VRT contacteerde, is er niet alleen een gebrek aan duidelijke regels, maar ook aan controles. Bovendien zouden verbouwers wegkomen met de smoezen waarmee ze een teveel aan gesloopte muren verklaren.

Foto Getty Images
  

Foto Getty Images
  

Voordelig btw-tarief voor heel Vlaanderen?

De oplossing om misbruik te vermijden volgens de Orde van Architecten? Het voordelige btw-tarief van 6% bij sloop- en heropbouw uitbreiden naar heel Vlaanderen. Zo is het voor jonge gezinnen betaalbaarder om een nieuwe woning te bouwen, kan de overheid meer werkgelegenheid creëren en krijgt ook het klimaat een stevige boost. Want een nieuwbouw is energiezuiniger dan een slecht gerenoveerde woning, zegt de organisatie. Kersvers Vlaams minister van Financiën en Wonen Matthias Diependaele liet al weten dat hij voorstander is van een algemeen verlaagd btw-tarief.

NAV en Bouwunie niet te spreken

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en Bouwunie reageren onthutst op de berichtgeving van Orde van Architecten en VRT. Beide organisaties vinden dat zo niet alleen een groot deel van de Vlaamse verbouwers, maar ook architecten en aannemers in een slecht daglicht komen. Zonder dat er volgens hen sprake is van concreet bewijs. Ook vinden ze de regels niet vaag of voor interpretatie vatbaar. Voor verduidelijking verwijzen ze je door naar de website van de FOD Financiën en de plaatselijke gemeentebesturen.

 “Vraag raad aan je architect”

NAV en Bouwunie zijn er bovendien ook voorstander van om de 6%-regel uit te breiden naar het hele Belgische grondgebied. De organisaties benadrukken nog dat nieuwbouw niet altijd de beste keuze is. “Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen, is het veel beter om te renoveren”, zegt NAV-voorzitter Kati Lamens. “Koop je een oude woning? Dan raden we je aan om een haalbaarheidsstudie te laten maken door je architect. Zo kom je te weten of je beter renoveert of sloopt en heropbouwt, en kan je de juiste keuze maken.”

10 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/orde-van-architecten-meer-dan-de-helft-misbruikt-verlaagd-btw-tarief-bij-renovaties/