livios logo

Renoveren of slopen? Opgelet voor asbest!

Ga je een oude woning renoveren of slopen? Wees dan op je hoede voor asbest. Deze kankerverwekkende stof is een erfenis van vorige eeuw, maar veroorzaakt nog altijd heel wat schade. Mag je zomaar zelf asbesthoudend materiaal verwijderen? En hoe ga je dan best te werk? Annelies Vanden Eynde, adviseur bij de Vlaamse Confederatie Bouw, geeft vijf niet te missen tips.

1. Bezint eert ge begint

Asbest golfplaten

Als particulier mag je alleen hechtgebonden asbesttoepassingen aanpakken, zoals dakgolfplaten of gevelleien in asbestcement. Bovendien moeten ze eenvoudig te verwijderen zijn én in goede staat verkeren.


  

asbest verwijderen

Er zijn een aantal verplichte voorzorgsmaatregelen om jezelf en je omgeving te beschermen. Een wegwerpoverall en een stofmasker type P3 zijn een must.


  

Het herkennen van asbest is niet eenvoudig. Het werd gebruikt in meer dan 3.000 producten. Verschillende instanties (OVAM, LNE, …) hebben publicaties die je op weg helpen. Als je zeker wil weten of een materiaal asbesthoudend is, en of je dit materiaal zelf mag verwijderen, neem dan contact op met een asbestdeskundige. Die komt ter plaatse kijken en neemt stalen.”

Benieuwd of jouw leien asbest bevatten? Kom het te weten aan de hand van onze handige infographic!

Als particulier mag je alleen hechtgebonden asbesttoepassingen aanpakken, zoals dakgolfplaten of gevelleien in asbestcement. Bovendien moeten ze eenvoudig te verwijderen zijn én in goede staat verkeren. Breekwerken en het gebruik van mechanische werktuigen met een grote snelheid (slijpmachines, boormachines, …) zijn uit den boze. Dan bestaat de kans dat er een grote hoeveelheid asbestvezels in de omgevingslucht terechtkomt en je jezelf en jouw omgeving blootstelt aan risico’s.

2. Zorg voor voldoende bescherming

Er zijn een aantal verplichte voorzorgsmaatregelen om jezelf en je omgeving te beschermen. Een wegwerpoverall en een stofmasker type P3 zijn een must. Steek niet-wegwerpbare werkkledij na het werk apart in de was. En hou er rekening mee dat asbestvezels hardnekkig zijn. Met je niet-gereinigde kledij in je auto stappen of in huis rondwandelen raden we absoluut af.

3. Voorkom stofvorming

Eens je aan de slag bent, is de hoofdregel: maak zo weinig mogelijk stof. Dat speel je op twee manieren klaar: door handmatig te werken, dus zonder machines, en door het materiaal vooraf te fixeren. Dit doe je door het oppervlak te bevochtigen en aan het water een fixatiemiddel toe te voegen. Zo loopt je het minst risico op loskomende asbestvezels.

Haal je golfplaten van het dak af? Doe dit dan een voor een, en zorg dat er niets breekt. De platen van het dak naar beneden gooien is absoluut verboden. Opgelet aan randen en overlappende delen: deze worden pas zichtbaar en bereikbaar tijdens de demontagewerken. Voeg hier extra fixatiemiddel toe tijdens de werken.

4. Zowel binnen als buiten opgelet

Asbest komt ook binnenshuis voor, bijvoorbeeld in imitatiemarmer bij vensterbanken en traptreden. Als je binnen werkt, verlucht de ruimte dan grondig. Bij buitenwerkzaamheden sluit je best vooraf ramen en deuren en schakel je ventilatiesystemen en airconditioning uit.”

5. Schoonmaken en afvoeren: denk aan je omgeving

Vervoer asbestafval in een gesloten verpakking. Er bestaan hiervoor afsluitbare (bouwpuin)zakken, speciale asbestbags (1 m³ of platenzak) of containers met bigbag. Hergebruiken of verkopen is not done. Met asbestcementafval kan je terecht op het containerpark. Zelfs gratis tot een bepaalde hoeveelheid.

Reinig na de werken de binnenruimte met water. Gebruik geen gewone stofzuiger, want je blaast alle asbeststof gewoon weer de lucht in.

13 dingen die je moet weten over totaalrenovatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/renoveren-of-slopen-opgelet-voor-asbest/