livios logo

"Slopen vaak beter dan renoveren"

Onze emoties staan energetische renovaties in de weg. Slopen en herbouwen is voor veel oude woningen vaak de beste oplossing. Dat zijn enkele conclusies uit een rondetafelgesprek georganiseerd door Xella, specialist in cellenbeton. Nicole Wuyts over de rol van jou als bouwheer, bouwpartners, fabrikanten en de overheid richting 2020. "We moeten het klassieke beeld van wonen en bouwen loslaten."

Nicole Wuyts: "Nieuwbouw is altijd beter dan verbouwen, maar het vergt een groter startkapitaal. Niet alleen banken, maar ook de fabrikanten moeten bouwen en renoveren betaalbaar houden. Met snelle bouwsystemen en producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding."

Foto Ytong
  

"Voor veel huizen uit ons woningbestand is het beter om ze te slopen en van nul te herbeginnen", vindt Wuyts.

Foto Metabo
  

"We evolueren naar een ander soort van bouwen. Naar andere woonvormen. Grotere projecten, woonerven, alternatieve manieren van wonen."

Foto Bostoen
  

Onze emoties staan goede renovaties in de weg

"Bij woningrenovatie laten we ons te vaak leiden door onze emoties. We moeten naar een meer rationele aanpak. Daar ligt de sleutel tot succesvolle energetische renovaties. Hoe verloopt een verbouwing nu vaak? Een nieuwe badkamer, een keukenupgrade of een stuk bijbouwen, want we willen extra vierkante meters. De eigenlijke structuur laten we ongemoeid. Terwijl net de energie-efficiëntie moet primeren."

Totaalplan in plaats van stukje per stukje

"Om energetisch gezien het meeste uit je woning te halen, zijn specialisten onmisbaar. Een aannemer die werkt volgens de regels van de kunst. Een architect die het totaaloverzicht bewaart. Want dat overzicht gaat verloren als je dan eens je dak isoleert, vijf jaar erna je buitenschrijnwerk vervangt en nog een tijdje daarna je muren aanpakt.” Meer hierover lees je in het artikel 'Risico dat sommigen binnen 15 jaar opnieuw energetisch moeten renoveren'. "Ideaal is een echt bouwteam dat aan het begin van de rit bekijkt wat mogelijk is."

Slopen en heropbouwen soms het beste

"Zelfs in dat ideale scenario - want een bouwteam is hier niet bepaald bekend - is een energetische renovatie vaak een dure investering in vergelijking met het uiteindelijke resultaat. Energetisch gezien kom je vaak niet eens in de buurt van een nieuwbouw. Voor veel huizen uit ons woningbestand zou het dan ook beter zijn om ze te slopen en van nul te herbeginnen. Veel oude woningen krijg je niet up-to-date. Zelfs niet met een serieus budget."

Takenpakket architect breidt alsmaar uit

"Bij nieuwbouw kan je in grote lijnen op dezelfde manier te werk gaan. Renovatie is zoveel complexer. Elke oplossing is er bijna ééntje op maat. Mag je van een architect nog verwachten dat hij vanuit elke vertreksituatie dé ideale eindoplossing vindt? Daarom dat het principe van een bouwteam zo interessant is: specialisten in aparte vakgebieden die tot een gezamenlijke oplossing komen. Een meerkost voor de bouwheer? Ik denk net dat die gezamenlijke kennis niet alleen zal leiden tot betere, maar ook goedkopere oplossingen."

Hogere kosten, moeilijkere leningen

"Nieuwbouw is altijd beter dan verbouwen. Maar ik besef dat dat eerste een groter startkapitaal vereist. En dat terwijl het steeds moeilijker wordt om een lening te krijgen. Ik weet dat banken zich kritisch moeten opstellen, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat veel jongeren het financiële plaatje niet meer rond krijgen? Ook wij, de fabrikanten, moeten bouwen en renoveren betaalbaar houden. Met snelle bouwsystemen. Producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Totaaloplossingen."

Financiële plafond lijkt bereikt

Het is ook aan de overheid om het prijskaartje in de gaten te houden. Steeds scherpere energienormen zijn goed, maar die brengen een meerkost met zich mee. Het financiële plafond is voor velen bereikt. We hebben nood aan een politieke visie op lange termijn. De premies zijn bijvoorbeeld een echt kluwen geworden. Die constante veranderingen doen er geen goed aan. Dat kan en moet duidelijker."

Geen individuele werven meer

“We evolueren naar een ander soort van bouwen. Naar andere woonvormen. Grotere projecten, woonerven, alternatieve manieren van wonen. Het individuele project gaat eruit. Alleen met totaaloplossingen voor grotere projecten zullen bouwteams hun kennis optimaal kunnen inzetten."
"Niet alleen de professionelen, ook de bouwheren zullen zich verzamelen. Ze zullen nog bezig zijn met hun aparte woning, maar steeds in een grotere context. Alleen op die manier denk ik dat het voor hen financieel en technisch haalbaar blijft. Als groep sta je sterker en kan je de kosten spreiden. Maar daarvoor moeten ze wel het idee van de klassieke woning en bouw loslaten. Het alleenstaande huis met puntdak en een boompje, de aparte werf: ze gaan eruit."

10 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/slopen-vaak-beter-dan-renoveren/