livios logo

Verwijder asbest op een zo veilig mogelijke manier

asbest

Asbestvezels.


  

asbest golfplaat

Oude golfplaten zijn de bekendste asbestdragers.


  

De afgelopen week was er heel wat te doen over de correcte verwijdering van asbest. Het goedje is kankerverwekkend, de blootstelling eraan houdt dus bepaalde gevaren in. Toch kan je door rekening te houden met enkele richtlijnen het gevaar beperken of zelfs elimineren. Asbest werd in het verleden veel gebruikt als slijtvast en isolerend materiaal. De kans is groot dat je het in oude huizen nog vindt.

Algemeen verbod

In ons land mag dan al sinds 2001 een algemeen verbod gelden op het produceren, gebruiken en het op de markt brengen ervan toch vind je het nog terug in vele toepassingen. Waar? In cementgolfplaten, dakleien, afvoerbuizen, schouwpijpen, vloertegels en isolatiemateriaal. Asbest was vooral geliefd door zijn hitte- en brandbestendigheid, warmte-isolerende factor en omdat het goedkoop was.

Vezels zijn boosdoener

De populariteit stuikte in elkaar toen bleek dat het goedje kankerverwekkend is. Boosdoener zijn de vezels of fibrillen die het lichaam kunnen binnendringen door onder meer inademing. Toch is er geen reden voor grote paniek als je asbest bij je thuis hebt. Voorwaarde is dat het in goede staat verkeert. De schadelijke vezels kunnen nu niet vrijkomen. Een asbestcementdak kan zelfs 50 jaar blijven liggen.

Goede staat

Als het dak of materiaal in goede staat is, doe je er beter aan om het materiaal te laten liggen. Zijn je asbestcementleien of golfplaten vuil of groeit er mos op dan laat je dit beter zo of vervang je ze. Een behandeling met de hogedrukreiniger is absoluut taboe. Als u dit toch doet, komt er een onaanvaardbare hoge concentratie aan asbestvezels vrij.

Niet hergebruiken

Ook taboe is de platen, leien of buizen hergebruiken om bijvoorbeeld een stal te maken. Elke behandeling van de platen is er een teveel, want er komen schadelijke vezels vrij. Wanneer het materiaal beschadigd is, vervang je het best zo snel mogelijk.

Hoe verwijderen?

Golfplaten die eenvoudig los te schroeven zijn, kan je op verantwoorde wijze zelf verwijderen. Om te voorkomen dat er vezels vrijkomen, spuit je het materiaal nat. Verwijder het vervolgens voorzichtig, zonder agressieve bewegingen te maken. Gebruik zeker geen slijpschijven of breekhamers. Zorg ervoor dat het materiaal intact blijft opdat er geen vezels kunnen vrijkomen. Gooi het dus niet brutaal tegen de grond. Als je binnenshuis asbest verwijdert, zorg dan voor een goede verluchting en was alles nadien goed op. Gebruik zeker geen stofzuiger die de vezels weer de lucht in blaast. Ook doe je er goed aan om wegwerpkledij te dragen opdat je geen vezels, hoe klein ook, mee naar binnen kunt nemen.

Voor asbest in ongebonden (niet gehecht) toestand, bijvoorbeeld bij plaasterisolatie rond verwarmingsleidingen, moet je een beroep doen op erkende asbestverwijderaars.

Erkende verwijderaar

Asbest dat zijn beste tijd gehad heeft, laat je ze verwijderen door een erkende verwijderaar. Deze vind je op de site van de Federale Overheidsdienst voor Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: www.meta.fgov.be.

Containerpark moet asbest aanvaarden

Elk gemeentelijk containerpark moet asbestcement aanvaarden. Voorwaarde is wel dat het niet ‘los asbest’ (niet gehecht) of afval is, maar dat het om bijvoorbeeld golfplaten gaat. Ook is het mogelijk dat ze grote hoeveelheden weigeren. Voorhet asbest bestaan er speciale containers. Houd het asbestcement en andere materialen ook altijd gescheiden. Voor asbestafval moet je een beroep doen op erkende verwijderaars. Ook kan je ermee terecht op een vergunde stortplaats categorie 3. Deze vind je op de site van OVAM. In Wallonië kan je bij de Office Régional des Déchets (081 32 58 51) terecht en in Brussel bij het Brussels Instituut voor Milieubeheer (02 775 75 11). Dit kan een redelijk kostelijke bedoening worden. Subsidies om asbest te laten verwijderen zijn er niet. Enkel de gemeenten krijgen een subsidie voor de plaatsing van de containers.

13 dingen die je moet weten over totaalrenovatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/verwijder-asbest-op-een-zo-veilig-mogelijke-manier/