livios logo

Vlaamse premie voor sloop en heropbouw

In dertien Vlaamse steden kreeg je al een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je een woning sloopt en heropbouwt. Woon je niet in een van deze dertien steden? Dan kan je voortaan een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen van 7.500 euro.

Binnen de drie maanden nadat de sloopwerken zijn vastgesteld, wordt de premie uitbetaald.

Foto Getty Images
  

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie voor wie geen aanspraak kan maken op het verlaagde btw-tarief van 6% en toch bereid is om zijn woning af te breken en weer op te bouwen. Er gelden wel enkele voorwaarden voor deze premie: je moet een omgevingsvergunning voor sloop én heropbouw hebben aangevraagd tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 en je mag geen aanspraak kunnen maken op de 6% btw.

In deze steden geniet je al van een verlaagd btw-tarief.

7.500 euro voor sloop en heropbouw

“Met onze eigen Vlaamse btw-korting van 7.500 euro geven we elke Vlaming die een vervallen woning vervangt door een energie-efficiënte nieuwbouw een duwtje in de rug”, zegt Tommelein.

Foto Open vld
  

Je kan de premie van 7.500 euro aanvragen via een webapplicatie van het Vlaams Energieagentschap. Binnen de drie maanden nadat de sloopwerken zijn vastgesteld, wordt de premie uitbetaald. “Met onze eigen Vlaamse btw-korting van 7.500 euro geven we elke Vlaming die een vervallen woning vervangt door een energie-efficiënte nieuwbouw een duwtje in de rug. Tegelijk verlagen we het energieverbruik in Vlaanderen én verbeteren we de kwaliteit van onze woningen”, zegt Bart Tommelein (Open Vld).

Meer weten over premies? Raadpleeg hier onze Premielinker.

Vernieuwing gebouwenpark

Waarom roept de Vlaamse regering deze premie in het leven? Het Vlaamse gebouwenpark is relatief oud waardoor veel woningen energetisch in erg slechte staat zijn. Ongeveer 30% van de eengezinswoningen en 15% van de appartementen dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. “Sommige woningen zijn in zulke slechte staat, dat renovatie niet meer haalbaar of betaalbaar is. Nieuwbouw moet aan verschillende normen voldoen, en is daardoor altijd energiezuiniger dan bestaande woningen”, licht Tommelein toe.

Aan welke voorwaarden moet een nieuwbouwwoning voldoen? Ontdek het hier.

10 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/vlaamse-premie-voor-sloop-en-heropbouw/