Welk type rentevoet, welke looptijd?

Als je een hypothecaire lening aangaat, heb je de keuze tussen een vaste en variabele rente. Je moet ook een looptijd bepalen: in hoeveel jaren plan je je lening af te betalen?

Je kan hypothecaire leningen opdelen naargelang de rentevoet:

Vaste rentevoet

Als je kiest voor een vaste rentevoet, heb je de zekerheid dat de rentevoet nooit zal stijgen. Nadeel is dat de intrestvoet iets hoger ligt dan bij een variabele rentevoet. En dat je je lening moet laten herzien om te genieten van een rentedaling. Deze formule is vooral interessant als je leent tot aan de limiet van je mogelijkheden en als de rente laag staat.

Variabele rentevoet

Op zich het goedkoopst en bij een rentedaling wordt je krediet nog voordeliger. Je hebt wel iets minder zekerheid over het bedrag dat je moet afbetalen. Op die variabiliteit staat wel een zekere limiet. Bij de meeste banken kan de rentevoet met maximum 5 % dalen of stijgen. In het bankjargon spreekt men dan van '+5/-5'.

Beperkt variabele rentevoet

Een optie als je het risico nog meer wil beperken. Er zijn verschillende formules. De rentevoet kan bijvoorbeeld jaarlijks aangepast worden (1/1/1), om de drie jaar (3/3/3), om de 5 jaar (5/5/5), de eerste keer na tien jaar en dan om de vijf jaar (10/5/5), enzovoort...

Accordeonlening

Combineert de voordelen van een variabele rentevoet met de zekerheid dat je maandelijks af te betalen bedrag hetzelfde blijft. Bij de formule van de variabele rentevoet met vaste mensualiteiten zal bij een stijging van de rentevoet niet het afbetalingsbedrag stijgen, maar wel de leningstermijn verkort of verlengd worden.

De looptijd

Nog een knoop die je moet doorhakken: de looptijd. Over hoeveel jaar spreid je je afbetalingen? Voor een korte looptijd liggen de rentes lager. Maar je maandelijkse afbetalingen liggen uiteraard hoger. Leen je op bijvoorbeeld 25 jaar? Dan is je leninglast lager, maar betaal je wel meer rente... Vorm je een goed beeld over wat voor jou realistisch is.

Mix?

Een optie is om je lening op te splitsen in twee delen. Zo kan je verschillende rentes en looptijden combineren.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media