Renovatie: 6% btw

Wie een woning verbouwt die minstens 10 jaar geleden in gebruik genomen is, kan een btw-tarief van 6% genieten voor geleverde goederen en werkuren. Bij aanpassingen aan woningen jonger dan 10 jaar, bedraagt het tarief 21%. Voor publieke sociale woningbouw geldt een speciaal tarief van 12%.

Voorwaarden voor 6 % btw

  • Het gaat om een private woning.
  • Wie woont en werkt in dezelfde woning, betaalt 6% voor werken aan het woon- en 21% voor het beroepsgedeelte.
  • Enkel geldig voor renovatiewerken aan de woning (vb. vloeren, centrale verwarming, beglazing,…).
  • Voor werken die geen betrekking hebben op de eigenlijke woning (bebouwingswerken, tuinaanleg, plaatsen van afsluiting, zwembaden, sauna ...) betaal je 21% btw.
  • Sinds 2012 moet de aannemer niet langer geregistreerd zijn om recht te hebben op 6% btw.
  • De aannemer moet je een schriftelijke verklaring geven dat de woning voldoet aan de vereisten. Download nu het standaarddocument.

Als je woning ouder is dan 10 jaar, is het door de 6%-regel soms goedkoper om bepaalde materialen (vb. vast tapijt) te laten plaatsen dan het zelf te doen. Zo moet je er geen 21% btw op betalen.

Wanneer wordt renovatie nieuwbouw?

Het verlaagd btw-tarief geldt voor het omvormen, renoveren, verbeteren, herstellen en onderhouden van een woning. Een woning afbreken en herbouwen of alleen enkele muren behouden, komt in de meeste gevallen niet in aanmerking voor het verlaagd tarief. Lees ook 6% btw bij sloop en heropbouw.

Er is slechts sprake van renovatie als je een minimum aantal dragende muren behoudt. Hoeveel is moeilijk te zeggen, omdat elk gebouw anders is. Enkel de voorgevel laten staan, zal sowieso niet voldoende zijn.

Woning vergroten

De beoordeling gebeurt onder meer op basis van je vergunning en eventueel kan een btw-controleur komen kijken. Let ook op als je de woning wil vergroten. Hier is enkel sprake van renovatie zolang de oppervlakte van de woning niet verdubbelt. In het andere geval zal de btw-administratie de woning beschouwen als een nieuwbouw en moet je 21% btw betalen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media