Renoveer je rijk met deze 5 premies

Het kost handenvol geld om je bestaande woning energiezuinig te maken of aan te passen aan je veranderende leefomstandigheden. Maar gelukkig sta je er niet alleen voor. Ken je deze premies en aantrekkelijke leningen al? Combineren is toegestaan!

 • huis energie
  © Getty Images
 • geld huis
  © Getty Images
 • krot bouwval
 • procent rente
  © Getty Images
 • onderdak dakisolatie dak isoleren keper
  Foto Isover

1. Joepie, 4.750 euro!

De Vlaamse overheid wil graag dat je zo grondig en duurzaam mogelijk renoveert: dus geen losse flodders, maar een doordachte totaalaanpak. Dat is ook het idee achter de totaalrenovatiebonus. Hoe meer investeringen je doet, hoe hoger het premiebedrag! De bonus is geldig voor dak-, zolder-, muur- of vloerisolatie, nieuwe beglazing, een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem.

Vanaf drie investeringen krijg je 1.250 euro, vier investeringen brengen 1.750 euro in het laatje en voor vijf ingrepen bedraagt de premie 2.750 euro. Per extra investering krijg je een bijkomend bedrag. De jackpot van 4.750 euro pak je als je alle zeven de investeringen doet. Voor een appartement krijg je de helft van deze bedragen. Let wel: je hebt slechts vijf jaar de tijd om alle investeringen uit te voeren. Go, go, go!

Aanvragen? Zodra je netbeheerder vaststelt dat je minstens drie investeringen hebt uitgevoerd, zal hij contact met je opnemen.

2. Verdien geld met je buren

Beter een goede buur dan een verre vriend! Als je samen met minstens negen buren uit je straat of gemeente collectief renoveert, stopt de netbeheerder een centje toe. Een projectbegeleider leidt de verbouwingen in goede banen, waardoor de werken vlotter, beter en goedkoper worden.

Samen renoveren zou gemiddeld 15% goedkoper zijn dan in je eentje, aldus Energieminister Bart Tommelein (Open Vld). Voor alle duidelijkheid: zelf ontvang je geen geld, maar de projectbegeleider krijgt maximaal 400 euro per woning. Andere steunmaatregelen, zoals de totaalrenovatiebonus en de premies van de netbeheerder, kan je nog steeds aanvragen.

Goed om weten: woon je in een appartement en zijn er minstens negen mede-eigenaars die energiezuinig willen renoveren, dan telt dit ook als collectief renovatieproject. De premie daalt vanaf het zesde appartement naar 100 euro en is beperkt tot maximaal 5.000 euro per gebouw.

Aanvragen? Registreer je als deelnemer op de site van je netbeheerder. Zodra er tien of meer deelnemers uit dezelfde buurt zich inschrijven, wordt er een collectief renovatieproject opgestart en projectleider aangewezen.

3. Van hotel mama naar bank papa

Wie geld leent aan familieleden of vrienden die renoveren, maakt kans op een belastingvoordeel. Voor deze ‘mama-papa-lening’ moet de te renoveren woning als leegstaand, verwaarloosd, onbewoonbaar of ongeschikt gecategoriseerd zijn. Bij leningen tot 25.000 euro krijgt de kredietgever een belastingvermindering van 2,5% van het geleende bedrag. Bij grotere leningen geldt het maximumtarief van 625 euro. Het voordeel voor de verbouwer? Een goedkope lening zonder verdere kosten.

Opgelet: de verbouwer moet minstens acht jaar in het pand blijven wonen, anders kan het belastingvoordeel teruggevorderd worden.  Een mooi extraatje: bij de aankoop van het pand kan de heffingsgrondslag voor de registratierechten met 30.000 euro verminderd worden als de verbouwer binnen twee jaar na aankoop in het huis intrekt.

Aanvragen? Download het modelcontract op www.wonenvlaanderen.be en bezorg dit aan
het Agentschap Wonen-Vlaanderen.

4. Oma verbouwt ook mee

Wil je je woning aanpassen voor een inwonende van 65 jaar of ouder, dan kom je in aanmerking voor de Vlaamse aanpassingspremie op voorwaarde dat het gezamenlijk belastbaar inkomen van de bejaarde en zijn of haar partner niet hoger is dan 30.640 euro en de woning zijn of haar hoofdverblijfplaats is.

Je kan deze premie aanvragen voor technische installaties en onderdelen of voor verbouwingswerken om je woning veiliger en beter toegankelijk te maken. De premie wordt berekend op basis van de facturen van uitgevoerde werken. Deze mogen niet ouder zijn dan één jaar.

De premie bedraagt per onderdeel 50% van de som van de goedgekeurde facturen (inclusief btw) en er geldt een maximum van 1.250 euro per onderdeel, ook al is de factuur hoger dan 2.500 euro.

Aanvragen? Vraag de aanpassingspremie aan via de decentrale dienst van Wonen-Vlaanderen nadat de werken zijn uitgevoerd. Zij gaan na of je in aanmerking komt.

5. Leen aan 2% of minder

Plan je energiebesparende werken? Dankzij de Vlaamse energielening kan je maximaal 15.000 euro lenen om deze werken te financieren. Dit bedrag moet je over een periode van acht jaar terugbetalen met een interest van 2%. Kwetsbare doelgroepen lenen aan 0% en de afbetaaltermijn wordt dan verlengd tot tien jaar. Voorwaarde is dat je de energiebesparende werken laat uitvoeren door een aannemer. Alleen dak- of zoldervloerisolatie mag je zelf plaatsen. Opgelet: vanaf 2019 is deze lening alleen nog beschikbaar voor prioritaire doelgroepen. Voor snelle beslissers!

Aanvragen? Ga langs bij het Energiehuis van jouw gemeente.

Quick wins voor je renovatie

Dakisolatie

“Dakisolatie is in veel gevallen een quick win”, vertelt Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap. “Bovendien is dakisolatie tegen 2020 in iedere woning verplicht. Er rest dus nog weinig tijd om je dak te isoleren als je dat nog niet gedaan hebt.” De premie voor dakisolatie bedraagt 6 euro per vierkante meter als je de werken door een aannemer laat uitvoeren en 3 euro per vierkante meter als je de isolatie zelf plaatst.

Spouwmuurisolatie

“Nog een quick win is de na-isolatie van een bestaande spouwmuur. Dit is een goedkope en degelijke investering die je op drie tot vijf jaar helemaal hebt terugverdiend”, vertelt Geert Flipts. De premie van de netbeheerder voor spouwmuurisolatie bedraagt 5 euro per vierkante meter als je het door een aannemer laat uitvoeren.

Meer premies?

Wil je weten op welke premies jij recht hebt? Ga naar onze premielinker en geef je postcode in. Je krijgt meteen een overzicht van de premies met de aanvraagformulieren.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media