Vlaamse energie- en woonpremies samengevoegd

De Vlaamse regering heeft definitief beslist om de Vlaamse energie- en woonpremies samen te voegen tot één premie, onder de naam 'Mijn VerbouwPremie'. Die administratieve vereenvoudiging zou moeten helpen om Vlamingen meer aan te zetten hun woning te renoveren.

“Een renovatie is al complex genoeg, zodat we het niet nog complexer moeten maken met ingewikkelde aanvraagprocedures en premievoorwaarden die niet op elkaar afgestemd zijn. Dankzij administratieve vereenvoudiging, helpen we meer Vlamingen om de intentie om te renoveren om te zetten in daden”, weten ministers van Wonen en Energie Matthias Diependaele en Zuhal Demir. De bedoeling is dat aanvragers in de toekomst bij één uniek digitaal loket terechtkunnen om hun verbouwpremie aan te vragen. Lees hier wat er dit jaar nog meer verandert voor wie wil renoveren.

Hogere premies

Mijn VerbouwPremie voorziet hogere premies voor eigenaar-bewoners uit lagere inkomensgroepen die de kwaliteit en de energiezuinigheid van hun woning of appartement willen verbeteren. Ook verhuurders van een woning via een sociaal verhuurkantoor, komen in aanmerking voor een extra hoge premie.

Heb je renovatieplannen om je woning energiezuiniger te maken? Lees hier of je in aanmerking komt voor een voordelige groene lening.

De nieuwe eengemaakte premie is een samenvoeging van de huidige inkomensgebonden renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen voor eigenaar-bewoners voor een viertal grote groepen van renovatiewerken (structurele elementen van de woning, dak, buitenschrijnwerk en technische installaties) voor woningen ouder dan 30 jaar, en de energiepremies van netbeheerder Fluvius voor bestaande woningen en niet-woongebouwen. Die voorzien in een financiële ondersteuning voor dak-, muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler.

Aanvraagprocedure

Om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie moet een pand minstens 15 jaar oud zijn, tenzij het gaat om investeringen in hernieuwbare energie. Hiervoor moet de woning minstens 5 jaar vergund zijn en moet, indien van toepassing, de EPB-aangifte tijdig zijn ingediend, conform de eisen. Lees hier hoeveel het kost om  een EPB-verslaggever in te schakelen.

De premie kan vanaf het najaar aangevraagd worden via mijnverbouwpremie.be. Tot en met 30 juni 2022 kunnen de huidige premies - de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de diverse energiepremies van Fluvius - nog aangevraagd worden via de huidige aanvraagprocedure. Op 1 juli 2022 gaan beide aanvraagloketten dicht. Het digitale loket van Mijn VerbouwPremie, dat momenteel volop in ontwikkeling is, opent op 1 oktober 2022.

Simulator 

Om burgers te tonen op welke premies ze recht hebben op basis van hun inkomen, werd een gebruiksvriendelijke simulator gebouwd. Zo kan iemand met renovatieplannen beter inschatten welke premies kunnen worden aangevraagd. De simulator is hier toegankelijk.  Daar zijn ook alle details en voorwaarden te vinden.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media