Vanaf 1 juli tot 1 oktober bepaalde premies niet beschikbaar

Vanaf 1 oktober 2022 kunnen particulieren en bedrijven via één online loket een premie aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen. De nieuwe regeling, 'Mijn VerbouwPremie' geheten, vervangt een aantal oude energie- en renovatiepremies. Tussen 1 juli en 1 oktober zal je bepaalde premies niet kunnen aanvragen. We zetten op een rijtje wat dit concreet voor jou betekent, en hoe je ze moet aanvragen.

Wie in het Vlaamse Gewest investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-woongebouw zoals een bedrijfspand of kantoorgebouw, zal een beroep kunnen doen op die nieuwe VerbouwPremie voor financiële steun bij investeringen die de energie-efficiëntie en de woningkwaliteit van die gebouwen verbeteren. Mijn VerbouwPremie is een samenvoeging van een aantal energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen Vlaanderen, die vanaf het najaar via één loket kan worden aangevraagd.

Energie-efficiëntie moét

Er zijn verschillende categorieën van werken die in aanmerking komen voor steun. Het betreft uiteraard de isolatie en renovatie van daken, muren en vloeren, van ramen, deuren en beglazing, maar ook de renovatie van binnenmuren, plafond en trap, elektriciteit en sanitair, en natuurlijk ook de investeringen in hernieuwbare energie. De installatie van een zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en dergelijke worden dus financieel aangemoedigd.

Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor de premie, is dat de ingreep woonkwaliteit en energie-efficiëntie combineert. Een woning renoveren met premies zonder aandacht te besteden aan bijvoorbeeld isolatie zal dus niet langer mogelijk zijn. Andere voorwaarden worden dan weer versoepeld. Zo moet de woning minimaal vijftien jaar oud zijn, soms zelfs slechts vijf jaar, waar dat vroeger minstens dertig jaar was.

Voor sommige investeringen komen enkel nog facturen in aanmerking voor werken die zijn uitgevoerd door een aannemer. Aankoopfacturen van doe-het-zelfmateriaal zal je niet meer kunnen inbrengen. En bij de berekening van de premies zal voortaan ook rekening worden gehouden met het gezinsinkomen.

Vergelijk oud tegen nieuw

Mijn VerbouwPremie kan je pas online aanvragen vanaf 1 oktober 2022. Tot en met 30 juni gelden nog de huidige renovatiepremie en/of de energiepremies van Fluvius, die je apart moet aanvragen. Opgelet! Tussen 1 juli en 30 september 2022 zal je tijdelijk geen enkele premie kunnen aanvragen. Wel wordt de geldigheid van de facturen verlengd tot 27 maanden voor aanvragen tot en met 31 december 2022.

Of het voor jou interessanter is om nog snel de oude premies aan te vragen, of te wachten op de nieuwe, hangt af van je persoonlijke situatie. Dit kan sterk verschillen van gezin tot gezin en dossier tot dossier, dus je zoekt dit best goed uit. Vooral personen en gezinnen die behoren tot de laagste en middelste inkomenscategorie hebben er baat bij beide stelsels goed te vergelijken. Voor hen kan de nieuwe Mijn VerbouwPremie mogelijks interessanter zijn. In dat geval stel je je premieaanvraag best uit tot 1 oktober 2022, bij de aanvang van Mijn VerbouwPremie.

Voor alle categorieën

Mijn VerbouwPremie kan je aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen renovatiepremie en/of energiepremie hebt aangevraagd en waarvoor dus nog geen premie werd toegekend, en dat voor alle categorieën van werken.

Heb je in het verleden wel al een renovatie- of energiepremie aangevraagd voor bijvoorbeeld werken aan de muren? Dan kan je zonder wachttijd Mijn VerbouwPremie aanvragen voor andere facturen en andere werken binnen de categorie muren.

Om te weten op welke je premies je aanspraak kan maken, nu en binnenkort, raadpleeg dan onze Premielinker.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media