Brandverzekeringen worden duurder: wat kan je doen?

De nooit geziene prijsstijgingen van bouwmaterialen en de klimaatverandering maken brandverzekeringen duurder. De premies vergelijken is dan ook belangrijker dan ooit.

Premies brandverzekering stijgen

Een brandverzekering dekt allerlei vormen van schade aan je huis of appartement. Daarvoor betaal je een periodieke premie aan je verzekeraar. Voor de berekening ervan houdt die niet enkel rekening met de waarde van je woning, maar ook met allerlei risico’s – waaronder natuurrampen. De hevige stormen en overstromingen die door het veranderende klimaat almaar vaker voorkomen, duwen de premies dan ook de hoogte in.

Maar dat is niet alles. Het is algemeen bekend dat bouwmaterialen fors duurder geworden zijn door de coronacrisis. De oorlog in Oekraïne en de toegenomen gasprijzen hebben die trend nog versneld. Enerzijds door een gebrek aan grondstoffen, anderzijds omwille van het feit dat de productie van bakstenen, glas, cement, beton en gipsplaat erg energie-intensief is. De toegenomen transportkosten en de loonstijgingen in de sector hebben bovendien een versterkend effect.

ABEX-index als referentie

Wat hebben die stijgende prijzen met jouw brandverzekering te maken? Wel, het bedrag waarvoor jouw woning verzekerd is, is gekoppeld aan de zogeheten ABEX-index. Deze index geeft de ontwikkeling van de bouwprijzen in ons land weer. Een team van experten herberekent die twee keer per jaar: in mei en november (de nieuwe index geldt dan telkens vanaf respectievelijk juli en januari). Zij baseren zich daarvoor op de prijzen van de bouwmaterialen en op de lonen van de bouwvakkers.

Dus, wanneer die prijzen, en dus de ABEX-index, stijgen, heeft dat een invloed op de premie van je brandverzekering. Immers: wanneer je huis door een brand verwoest wordt, moet er voldoende kapitaal zijn om een nieuwe, gelijkaardige woning te kunnen bouwen. De evolutie van de ABEX-index kan je online checken. Vandaag bedraagt die 954, en dat is maar liefst 8,65% méér dan een jaar geleden.

Premie jaarlijks aangepast

“Hoewel de herberekening van de index tweemaal per jaar gebeurt, wordt de premie van jouw brandverzekering slechts jaarlijks aangepast”, zegt Peter Wiels, woordvoerder van verzekeringskoepel Assuralia. “Dat gebeurt op de jaarlijkse verlengdatum van je polis, op basis van de meest recente ABEX-index - dus die van januari of die van juli.”

Bovendien kan het zijn dat je verzekeraar ook nog eens zijn tarieven verhoogt. “Voert je verzekeraar boven op die ABEX-aanpassing ook nog een tariefverhoging door, dan moet hij dat wel expliciet vermelden”, merkt Peter Wiels op. “Er staat dan iets als ‘gewijzigd tarief’ of ‘gewijzigde voorwaarden’ op de betalingsuitnodiging die je van hem ontvangt. In dat geval heb je de mogelijkheid om het contract op te zeggen.”

Vergelijk het aanbod

Omdat de prijzen van bouwmaterialen naar alle waarschijnlijkheid ook de komende maanden zullen blijven toenemen, zal de volgende ABEX-index wellicht opnieuw hoger zijn dan die van vandaag. Gebeurt de volgende premie-aanpassing van jouw brandverzekering pas in januari 2023, dan loont het zeker de moeite om het aanbod van de andere verzekeraars te bekijken. Dat kan tegenwoordig makkelijk online, via websites zoals Spaargids.be en Verzekeringen.be.

Vind je een voordeligere polis waarvan de inhoud goed overeenkomt met je verwachtingen, en wil je graag van verzekeraar veranderen? Als je dat vóór november 2022 doet, dan geniet je nog de ‘lagere’ premie die gebaseerd is op de huidige ABEX-index. Die blijft dan een jaar gelden.

Goed om te weten is dat je nieuwe verzekeraar of je makelaar je huidige contract op het gepaste moment - dat moet drie maanden vóór de vervaldatum - voor jou kan opzeggen. Dat bespaart je een heleboel administratieve rompslomp.

Is een brandverzekering verplicht?

Als eigenaar ben je niet verplicht om een brandverzekering voor je woning af te sluiten. Toch doe je dat maar beter wel, om zo financiële drama’s bij bijvoorbeeld brand, wateroverlast of stormschade te vermijden. Voor huurwoningen geldt er in bepaalde gewesten overigens wél een verplichting. Informeer je dus goed.

Lees ook: Is een brandverzekering verplicht wanneer je huurt?

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media