Via Mijn VerbouwPremie krijg je tot 50% van je verbouwfacturen terugbetaald

Sinds 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Energetisch renoveren blijft namelijk dé manier om je energiefactuur zoveel mogelijk te beperken. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies?

Wat is er nieuw aan de Mijn VerbouwPremie?

Je kan de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen sinds 1 oktober 2022. Het is de eengemaakte premie van de vroegere renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen. Voorheen moest je die premies afzonderlijk aanvragen.

Tot eind 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor facturen die maximaal twee jaar en drie maanden oud zijn. Daarna geldt een maximum van twee jaar. Heb je eerder een energiepremie van Fluvius of de Vlaamse renovatiepremie aangevraagd? Dan kan je de Mijn VerbouwPremie niet opnieuw aanvragen voor dezelfde werken.

Niet alle premies werden opgenomen in de Mijn VerbouwPremie. Zo blijven de Vlaamse aanpassingspremie, de premie voor zonnepanelen van Fluvius en de EPC-labelpremie bijvoorbeeld apart bestaan. Een overzicht van de andere premies, op basis van je woonplaats, vind je hier.

Je kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen als eigenaar van een private woning. Ook als huurder kan je een beroep doen op de premie wanneer je investeert in energie-efficiënte besparingen.

Voor welke werken kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

De Mijn VerbouwPremie omvat heel wat verschillende categorieën van werken. Zowat elke renovatieklus of energiebesparende ingreep valt onder de nieuwe premie.

Wie het dak, de buitenmuur of de vloer isoleert of renoveert of werken uitvoert aan de ramen en deuren, de elektriciteit of het sanitair, kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Verder vallen ook werken aan de binnenmuur, het plafond, de trap en andere binnenrenovaties onder de Mijn VerbouwPremie. En natuurlijk maak je aanspraak op de premie voor de installatie van een zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler of gascondensatieketel.

Klussers kunnen de Mijn VerbouwPremie wel alleen aanvragen als de werken uitgevoerd worden door een aannemer, soms zelfs door een erkende aannemer. Enkel voor binnenrenovaties en werken aan de elektriciteit of sanitair is doe-het-zelven toegelaten.

Wist je dat... er een energieaudit bestaat? Deze audit brengt je huidige situatie in kaart, maar geeft je ook een actieplan om de energieprestaties van je woning te verbeteren.

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

Hoeveel de Mijn VerbouwPremie bedraagt, hangt af van je gezinssituatie en gezinsinkomen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende inkomenscategorieën.

Behoor je tot de laagste inkomenscategorie, dan krijg je 50 procent van de aanvaarde facturen terugbetaald. Gezinnen die onder de middelste inkomenscategorie vallen, krijgen 35 procent terug. Er geldt een maximum, dat eventueel verhoogd kan worden met vaste premies voor hernieuwbare energie.

Behoort je gezin tot de hoogste inkomenscategorie? Dan maak je enkel aanspraak op de Mijn VerbouwPremie voor bepaalde werken. Het gaat om dakisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing en de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler. In dat geval krijg je een vast bedrag per vierkante meter isolatie, glas of per energie-installatie.

Waar kan je deze nieuwe premie aanvragen?

Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via de website van de Vlaamse overheid. Je hebt verschillende documenten nodig voor de aanvraag. Houd de factuur van de werken bij de hand en zorg ook voor foto’s en eventuele aannemersattesten. Het online loket van de Mijn VerbouwPremie gidst je door het hele proces en vertelt je precies welke documenten je nodig hebt.

Na maximaal acht maanden krijg je te horen of de premieaanvraag goedgekeurd werd. Indien de aanvraag afgewezen zou zijn, heb je een maand de tijd om beroep aan te tekenen. Ten laatste een jaar na de aanvraag krijg je de Mijn VerbouwPremie uitbetaald.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media