livios logo

Brussel compenseert wegvallen woonbonus

Elk budget moet in evenwicht eindigen. Dat brengt zowel goed als slecht nieuws met zich mee. Ook in de regio Brussel. De regering van het Hoofdstedelijk Gewest kondigde een aantal weken geleden aan dat de woonbonus er vanaf 2017 zou verdwijnen.

Maar de overheid doet meteen een tegenzet. Zo rolden ze een aantal nieuwe maatregelen uit die mensen moeten overhalen om zich in de regio te komen en blijven nestelen. Die nieuwe bewoners moeten het budget mee terug in evenwicht helpen trekken.

120 euro premie

Interieur 2

De regering van het Hoofdstelijk Gewest kondigde een aantal weken geleden aan dat de woonbonus er vanaf 2017 zou verdwijnen.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Brussel Brusselse skyline Brussel

Een aantal nieuwe maatregelen moeten mensen overhalen om zich in de regio te komen en blijven nestelen.


  

De woonbonus valt dus binnenkort weg. Maar ook de forfaitaire gewestbelasting (89 euro) zal verdwijnen.

Daarnaast stijgt de onroerende voorheffing met 10 à 12 %, volgens de gemeente waar je woont. Maar ook daar zet de Brusselse overheid wat tegenover.

Bewoners in Brussel krijgen namelijk een jaarlijkse korting van 120 euro op die stijging van onroerende voorheffing. De denkwijze hierachter: niet-Brusselaars die enkel investeren in vastgoed in het gewest, maar er niet wonen, dragen zo financieel meer bij.

Dat moet mensen aantrekken om zich (opnieuw) in Brussel te komen vestigen. De premie komt er in twee tijden. In 2016 is het de beurt aan de inwoners die geen voorheffing betalen. In 2017 wordt het voor iedereen uitgerold die wettelijk in orde is met alles.

22.000 euro korting op registratierechten

Tweede voordeel voor de (toekomstige) vastgoedbezitters in Brussel: het maximumbedrag tot waar je vrijgesteld bent van registratierechten (12,5%), gaat omhoog. Tot op heden lag dat plafond nog op 60.000 of 75.000 euro.

Binnenkort ben je vrijgesteld van het betalen van registratierechten bij je notaris tot een bedrag van 175.000 euro.

Dat levert je een winst op van ongeveer 22.000 euro. Je vastgoed mag wel niet meer waard zijn dan 500.000 euro.

Bron: Le Soir

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/brussel-compenseert-wegvallen-woonbonus/