livios logo

Eindelijk één duidelijke renovatiepremie: dit zijn de spelregels vanaf 2019

De Vlaamse renovatiepremie wordt vereenvoudigd: de verbeterings- en renovatiepremie worden in één premie gegoten. Daarnaast versoepelen de inkomensvoorwaarden en worden de regels voor bijwoners minder streng. De nieuwe regelgeving treedt in werking op 1 januari 2019.

Het voorstel komt van minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Ze baseerde zich op de conceptnota die parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) vorig jaar uitwerkte. “De verbeteringspremie- en renovatiepremie vallen nu al grotendeels samen, maar de voorwaarden zijn wel anders. Dat is verwarrend. Door naar één systeem te gaan, zijn de voorwaarden gelijk en is er meer duidelijkheid en transparantie”, zegt Engelbosch.

isolatie dak dakisolatie L-Ments isolatie dakisolatie dak

Je zal vanaf 2019 nog voor vier renovaties een premie kunnen aanvragen: voor je dak, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties (verwarming, sanitair en elektriciteit).

Foto Recticel Insulation
  

Waarvoor kan je de renovatiepremie aanvragen?

Je zal vanaf 2019 nog voor vier renovaties een premie kunnen aanvragen: voor je dak, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties (verwarming, sanitair en elektriciteit). Je kan telkens 20% van je factuur aan subsidies krijgen met een maximum van 2.500 euro per categorie. In totaal kan je dus een premie van maximaal 10.000 euro opstrijken.

Voordelen voor gezinnen met lager inkomen

Gezinnen met een lager inkomen krijgen 30% van hun factuur gesubsidieerd met een maximum van 3.333 euro per categorie. Daarnaast krijgen ze meer flexibiliteit over hoe ze hun premie aanvragen: ofwel alles ineens ofwel opgesplitst. Bij alle aanvragen mogen de facturen twee jaar oud zijn. Daarnaast zal de premie gekoppeld worden aan een gezin in plaats van aan een woning. “Zo komen alleenstaande ouders gemakkelijker in aanmerking voor een verhoogde renovatiepremie”, legt Engelbosch uit.

Ga je (ver)bouwen en ben je benieuwd voor welke premies jij in aanmerking komt? Raadpleeg onze Premielinker.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/eindelijk-een-duidelijke-renovatiepremie-dit-zijn-de-spelregels-vanaf-2019/