livios logo

Energiebesparende renovatiewerken te duur voor de Vlaming

Sinds 2012 voert de Vlaming steeds minder vaak energiebesparende renovatiewerken uit. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Essencia Marketing. De belangrijkste reden? Het is te duur: maar liefst 58% procent van de huiseigenaren voerde in 2018 een renovatiewerk niet uit omdat ze het niet konden betalen. Tijd om de haalbaarheid van het Renovatiepact in vraag te stellen?

Bieke Gepts: “2020 komt steeds dichterbij. Stilaan mogen we de haalbaarheid van het Renovatiepact in vraag stellen.”

Foto Getty Images
  

De aanleiding van het onderzoek? De Vlaamse Renovatiedag van afgelopen zondag: de openhuizendag die de Vlaming kennis laat maken met de voordelen van verbouwen. En dat is blijkbaar broodnodig. “Volgens de resultaten voldoen we nog lang niet aan de doelstellingen van het Renovatiepact”, zegt CEO van Essencia Marketing Bieke Gepts. “2020 komt steeds dichterbij. Stilaan mogen we de haalbaarheid van dat pact in vraag stellen.”

Werk aan de winkel

Bieke Gepts: "Maar liefst 58% van de eigenaars voerde vorig jaar een renovatiewerk niet uit omdat hij het niet kon betalen."

Foto Getty Images
  

Willen we de doelstellingen van het Renovatiepact halen? Dan moeten we tegen 2020 alle daken isoleren, enkel glas door isolerend glas vervangen en verouderde verwarmingsketels uit Vlaamse woningen bannen. “Voor ons onderzoek ondervroegen we 1.000 Vlaamse huiseigenaren”, zegt Bieke Gepts. “14% van hen heeft zijn dak slechts gedeeltelijk geïsoleerd, en 14% zelfs helemaal niet. Voor buitenmuurisolatie is er nog meer werk aan de winkel: 30% van de woningen is niet of gedeeltelijk geïsoleerd.”

Te duur

De reden waarom we minder isoleren? “Maar liefst 58% van de eigenaars voerde vorig jaar een renovatiewerk niet uit omdat hij het niet kon betalen”, vertelt Bieke Gepts. “Vooral de welgestelde Vlaming maakt gebruik van subsidies en premies van de Vlaamse overheid. Om twijfelaars te overtuigen, is er meer nodig. Bovendien gaat 43% van de verbouwers een lening aan om zijn woning te renoveren: een gebrek aan financiële middelen staat dus veel renovatieplannen in de weg.”

Negatieve kijk

Een tweede belangrijke reden? We zien renoveren als iets negatiefs. “37% van de ondervraagden denkt dat renoveren meer kost dan dat het opbrengt”, zegt Bieke Gepts. “Bovendien schakelt maar 13% van de verbouwers de hulp van een architect of energiedeskundige in. Die experts begeleiden je net in het maken van de juiste keuzes. Zo brengt een renovatie wél veel op. De vele protestmarsen maken duidelijk dat de Vlaming begaan is met het klimaat. Maar misschien denk je als huiseigenaar eerst beter na hoe je zelf kan bijdragen aan een energiezuiniger woonpark.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/energiebesparende-renovatiewerken-te-duur-voor-de-vlaming/