livios logo

Energiepremies veranderen ingrijpend

Wie energiezuinig (ver)bouwt, geniet van premies van zijn netbeheerder. Die premies veranderen nu echter ingrijpend. Hier vind je een compleet overzicht. Een explosie aan cijfermateriaal! Wij zoomen in op de vijf belangrijkste wijzigingen.

Het financiële plafond verdwijnt bij alle na-isolatiepremies.

Foto Isolteam
  

De zonneboiler- en warmtepomppremie is beschikbaar voor een nieuwe doelgroep.

Foto STIEBEL ELTRON
  

Investeren in nieuwe beglazing wordt in combinatie met muurisolatie interessanter dan ooit.

Foto Saint-Gobain Building Glass
  

Voor de E-peilpremie moet je 20 E-punten onder het geldende peil duiken.

Foto Bostoen
  

1. Na-isolatie: exit maximumbedrag

Tot nu toe was er een plafond voor de na-isolatiepremies. Als je je spouw liet navullen, kreeg je daar maximum 800 euro voor terug. Voor buitengevelisolatie lag het plafond op 2.000 euro. Die maxima zijn nu geschrapt. Minister van Energie Freya Van den Bossche: "Het plafond valt weg voor alle isolatiepremies: dak, muur, vloer en beglazing."

Rekenvoorbeeld

Stel: je laat de spouw van je woning na-isoleren. De totale geveloppervlakte bedraagt 150 m². Daarvoor krijg je 6 €/m² premie. En 150 x 6 = 900 euro. Daardoor greep je naast 100 euro, want het plafond lag op 800.
Dat is nu verleden tijd. Al heb je 300 m² om na te isoleren: je krijgt voor elke vierkante meter de volle pot. Zo wil de Vlaamse regering alle na-isolatiewerken een extra boost geven.

2. Warmtepomp en zonneboiler: soepeler

Vroeger waren de warmtepomp- en zonneboilerpremie voorbehouden voor woningen aangesloten op het distributienet vóór 1/1/2006. Die premie is nu ook beschikbaar voor eindfacturen vanaf 2014 voor woningen aangesloten op uiterlijk 31/12/2013. "Of als de bouwaanvraag vóór die laatste datum ingediend werd", aldus de minister.
"Een uitbreiding van de vroegere regeling, dus. Een nieuwbouw met een bouwaanvraag tot en met 2013 profiteert nu ook van deze premie. Bouwaanvragen vanaf 2014 niet."

Hernieuwbare leemte

De redenering hierachter? Nieuwbouwers die niet investeerden in hernieuwbare energie over de streep trekken. Vanaf 2014 is een hernieuwbare techniek sowieso verplicht in nieuwbouw. Een poging om de blinde vlek tussen 2006 en 2014 snel op te vullen?

3. Nieuw: combipremie

Deze combinatiepremie is nieuw. Als je tegelijk én investeert in nieuwe ramen met hoogrendementsglas én in muurisolatie, krijg je de premie voor beglazing maal vier. "Concreet zal de premie voor de vervanging van enkel glas worden opgetrokken tot 48 €/m², met een plafond van 1680 euro, en de premie voor de vervanging van dubbel glas tot 60 €/m², met een plafond van 2.100 euro."

Naar een totaalplan

Een logische beslissing. Een energetische renovatie is nog te vaak een kwestie van individuele ingrepen. Nu eens het dak. Een paar jaar daarna de ramen. Nog enkele jaren later de muren. Zo verliezen heel wat verbouwers het totaaloverzicht. En het is net dat totaalplan dat een energetische renovatie pas echt doet renderen. Meer daarover lees je in de artikels "Mik bij een energetische renovatie op laagenergie" en "Risico dat sommigen binnen 15 jaar opnieuw energetisch moeten renoveren".

4. E-premie: lager peil

De premie die je krijgt als je onder een bepaald E-peil duikt, blijft behouden. Alleen de E-peilen zijn weer aangescherpt. Da's logisch, want voor bouwaanvragen vanaf 2014 zakt het wettelijke E-peil verder van E70 naar E60. Van den Bossche: "Je moet 20 E-punten onder de wettelijke norm duiken, om deze premie te krijgen. Voor 2014 is dat dus E40. Let wel: deze premie houdt rekening met de datum van de bouwaanvraag."

5. Bescheiden huurwoning: hogere dakisolatiepremie

Betaal je als huurder minder dan 450 euro? Of 500 in de centrumsteden? Dan heb je recht op een hogere dakisolatiepremie van 23 €/m². Je moet dan wel verplicht een projectpromotor inschakelen. Die maatregel zat al een tijdje in de pijplijn, maar is nu officieel.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/energiepremies-veranderen-ingrijpend/