livios logo

Premienieuws: wel voor warmtepompboiler, niet voor thuisbatterij

Installeer je een warmtepompboiler voor de verwarming van je sanitair water? Dan kan je vanaf begin volgend jaar een premie krijgen van 400 euro. De Vlaamse regering nam deze beslissing op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). De beloofde premie voor batterijen om energie uit zonnepanelen op te slaan is er nog niet.

Met het dreigende stroomtekort is er geleidelijk meer vraag naar ‘thuisbatterijen’ om energie uit zonnepanelen op te slaan, zo schrijft Het Belang van Limburg. Maar wie een batterij laat plaatsen, zal dit jaar nog geen premie kunnen aanvragen, laat minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) weten. Begin dit jaar kondigde de minister aan dat er een premiesysteem ingevoerd zou worden voor de zomer, maar hier moet hij op terugkomen. Wel wordt er geïnvesteerd in proefprojecten. De resultaten hiervan zullen moeten uitwijzen hoe hoog de premie best kan zijn, want batterijen zijn nog erg duur. De prijzen schommelen tussen 4.000 en 10.000 euro afhankelijk van het merk en de capaciteit.

Wie een batterij laat plaatsen, zal dit jaar nog geen premie kunnen aanvragen.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Vanaf 1 januari 2019 kan je wel een premie krijgen voor de installatie van een warmtepompboiler.

Foto Remeha
  

Normaal zou de premie voor zonneboilers vanaf volgend jaar afnemen van 550 euro naar 375 euro, maar op voorstel van Tommelein blijft de premie hetzelfde.

Foto STIEBEL ELTRON
  

Premie voor warmtepompboiler

Vanaf 1 januari 2019 kan je wel een premie krijgen voor de installatie van een warmtepompboiler. Zo’n toestel haalt warmte uit de lucht en verwarmt zo je sanitair water. De premie geldt de komende vijf jaar en dooft langzaam uit. In het eerste jaar bedraagt de premie 400 euro en daalt de daaropvolgende twee jaar telkens met 100 euro. Van 2021 tot en met 2023 krijg je nog 200 euro. “Een warmtepompboiler is tot zeventig procent zuiniger in verbruik dan een klassieke elektrische boiler en is dus zeer energie-efficiënt. Met de premie die elk jaar zal afnemen, willen we mensen aanzetten zo snel mogelijk voor hernieuwbare energie te kiezen om hun water te verwarmen”, zegt Bart Tommelein.

Wat met zonneboilers?

Naast een warmtepompboiler kan ook een zonneboiler je sanitair water op een energiezuinige manier verwarmen. De premies voor zonneboilers bestaan al langer. Normaal zou deze premie vanaf volgend jaar afnemen van 550 euro naar 375 euro, maar op voorstel van Tommelein blijft de premie hetzelfde.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/premienieuws-wel-voor-warmtepompboiler-niet-voor-thuisbatterij/