livios logo

Premies dakisolatie en beglazing dalen

Minister van Energie Annemie Turtelboom gaat de premies voor dakisolatie en beglazing afbouwen. Ze hoopt dat verbouwers hierdoor sneller in actie schieten.

Turtelboom

"Als er één op vijf daken ongeïsoleerd zijn én het aantal premies terugloopt, dan scheelt er iets aan het premiesysteem."


© annemieturtelboom.be  

GeldPremie

De oplossing volgens de minister: een geleidelijke afbouw van de premies.


  

Als je je dak na-isoleert, krijg je daarvoor onder meer een premie van de overheid. Idem als je je ramen vervangt door buitenschrijnwerk met isolerende beglazing, Een manier van de overheid om energetische ingrepen aan te moedigen. En zo de bestaande woningen in Vlaanderen te verbeteren.

Versnelling hoger

Maar voor Minister van Energie Annemie Turtelboom gaat het allemaal niet snel genoeg. Ze wil daarom de bestaande premies voor dakisolatie en isolerende beglazing afbouwen.

Nu of nooit

De logica hierachter? Energiezuinige verbouwers sneller over de streep trekken. Door de premies te beperken in de tijd, is de boodschap van de minister duidelijk: het is nu of nooit. Wij zetten je alvast op weg.

"Er scheelde iets aan het systeem"

Minister Turtelboom verduidelijkte haar beslissing op VTM Nieuws. "Het aantal premieaanvragen voor dakisolatie is teruggelopen. Vergelijk 2014 met 2012 en je ziet een daling van 37 %. Als er één op vijf daken ongeïsoleerd is én het aantal premies terugloopt, dan scheelt er iets aan het premiesysteem. En moet je dat herbekijken", vertelt Turtelboom. Kanttekening: 2012 was een recordjaar voor dakisolatie.

"Vier keer meer aanvragen binnen"

"Deze aangekondigde verlaging moet een gedragswijziging veroorzaken. Met resultaat: we krijgen momenteel vier keer meer aanvragen binnen."

En het klein beschrijf?

Minister Turtelboom is ook van plan om de registratierechten te hervormen. Ze wil naar een transparanter systeem en een "globaal lager tarief".

Wil je op de hoogte blijven?

Het is nog niet duidelijk hoe en wanneer deze ideeën van theorie naar praktijk gaan. Wel duidelijk: schrijf je in op onze nieuwsbrief en wij houden je elke week op de hoogte.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/premies-dakisolatie-en-beglazing-dalen/