livios logo

Hoe werkt facturatie bij renovatie?

Vraag

We zijn een huis aan het renoveren met een renovatiebedrijf dat onder leiding staat van een architect. We hebben al in drie schijven voor 55% betaald, maar nog geen enkele factuur ontvangen (nochtans wel al naar gevraagd). Van alle werken is er nog geen enkel volledig afgewerkt. Er moeten nog werken gestart worden voor meer dan 30%. Nu komt er een volgende betalingsopdracht zodat 80% volledig betaald zou zijn.

Alle betalingen moeten op een derdenrekening en worden slechts via mail gevraagd. In de kleine lettertjes werd nooit iets van facturatie vermeld tot nu bij de laatste betalingsopdracht merken we dat er een zinnetje is toegevoegd: facturen worden overgemaakt na alle betalingen. Is dit wettelijk en de normale gang van zaken? Welke raad geeft u ons?

Antwoord

De aannemingsprijs zal betaald moeten worden volgens de voorwaarden van je overeenkomst of bestelbon. In afwezigheid van andersluidende contractuele afspraken is de opdrachtgever maar gehouden tot betaling van het werk na de volledige uitvoering en de goedkeuring ervan, en heeft de aannemer geen recht op tussentijdse betalingen.

Er bestaat geen algemene verplichting om als opdrachtgever de aannemer te betalen naargelang de voortgang van de werf. Het lijkt mij aangewezen de aannemer te verzoeken meer duidelijkheid te geven omtrent de aanrekening van zijn prestaties en het verloop der werken.

Indien contractueel niet werd overeengekomen dat er in principe voorschotten mogen worden gevraagd, zou ik dit eveneens aan de aannemer laten weten (u betaalde uiteraard wel reeds bepaalde bedragen). Het is mij niet duidelijk wat die derdenrekening inhoudt in hoofde van een aannemer. Het gegeven dat betalingen enkel via e-mail worden gevraagd, vormt op zich geen probleem. 

In principe ontvangt u eerst een factuur, waarna u tot betaling overgaat. Het gegeven dat facturen slechts worden overgemaakt na ontvangst van alle betalingen, is dus niet gangbaar. Na uitschrijven van een factuur, is de aannemer BTW verschuldigd. Mogelijk heeft de gang van zaken hiermee te maken.

Ik zou de aannemer dan ook eveneens laten weten dat betaling slechts zal worden uitgevoerd na ontvangst van een officiële factuur (rekening houdende met het bovenstaande, met name de contractuele afspraken aangaande de wijze van betalen). 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/vraag/35204/hoe-werkt-facturatie-bij-renovatie/