livios logo

Btw-aangifte bij renovatie met bouwvergunning

Vraag

Wij hebben in 2014 een bouwvergunning ingediend voor de renovatie van een woning en hebben twee jaar verbouwd. In april 2016 zijn wij verhuisd, maar was onze woning nog niet volledig gerenoveerd zoals op de aanvraag. Ondertussen heb ik wel al gebeld naar het kadaster om een nieuw KI te laten berekenen.

Nu las ik dat een btw-aangifte in sommige gevallen nodig is bij een verbouwing, maar wij wisten dit niet en hebben nooit iets van documenten ontvangen hierover van een btw-kantoor of van de gemeente zelf, niet bij het ontvangen van de goedkeuring van de bouwvergunning en ook niet na berekenen van het nieuw KI.

Wat is nu eigenlijk de regel hierover, want over dit onderwerp is zoveel verschillende en tegenstrijdige informatie te vinden? Mag ik ervan uitgaan dat als ik niets ontvangen heb van een btw-kantoor, voor ons project geen aangifte nodig was? Als wij dit wel moeten doen, kan een aangifte nu nog gedaan worden nadat het nieuwe KI betekend werd in december 2017?

Antwoord

Door een recente wetswijziging verdwijnt de traditionele btw-bouwaangifte die je als bouwheer moet indienen als je bouwt of verbouwt. Die moest je binnen de drie maanden na betekening van het kadastraal inkomen indienen. 

Voorlopig moet niemand nog een btw-bouwaangifte indienen. Wel moeten alle facturen en verantwoordingsstukken goed bewaard worden. Indien er later toch nog een aangifte moet gebeuren, zal de belastingplichtige steeds eerst door de btw-administratie gecontacteerd worden. 

Voorheen was men enkel bij ingrijpende verbouwingen (d.i. wanneer men eigenlijk over een nieuwe woning kon spreken) verplicht om binnen de 3 maanden na betekening van het kadastraal inkomen een btw-aangifte in te dienen. In de regel diende de bouwheer hier zelf voor in te staan maar in de praktijk werd men vooraf aangeschreven door de bevoegde administratie. Het feit dat je destijds niet werd aangeschreven doet vermoeden dat de verbouwingen niet van aard waren dat een btw-aangifte noodzakelijk was. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/vraag/35322/btwaangifte-bij-renovatie-met-bouwvergunning/