livios logo

Woning kopen en renoveren: wat nu met de woonbonus?

Vraag

Wij, jong gepensioneerden, hebben een oude woning gekocht (mondelinge overeenkomst , compromis moet nog getekend worden) met als bedoeling ze te renoveren en er daarna in te trekken. Zodat we over een comfortabele woning kunnen beschikken met een kleinere tuin (+/- 300m²).

Het is de bedoeling onze huidige woning (fermette van 1987, 2.000 m² tuin) te verkopen. Wat doen we best:

-dit jaar zeker de koop nog afronden? Of speelt dit voor ons niet zo'n rol? Spelen het bezit van andere eigendommen daar ook mee?

-Bij renovatie: op welke tussenkomsten zullen we kunnen rekenen?

-Wat lijkt het meest interessant:de woning van 1987 nu al te koop zetten of nog wachten?

Eigenlijk veel vragen waar we niet onmiddellijk een antwoord op weten. Dit alles is het licht van wat de nieuwe Vlaamse regering wil invoeren.

Antwoord

Aangezien je al een woning bezit, zullen we er even vanuit gaan dat je voor de aankoop van die woning al de oude woonbonus hebt gekregen. De eerste vraag is dan of je huidige woning reeds afbetaald is. Als je nog een hypothecaire lening hebt, dan blijf je van je lopende woonbonus genieten. Als je huidige woning wel al afbetaald is, dan ga je wellicht de opbrengst gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. In dat geval doe je er waarschijnlijk voordeel mee om van de lagere registratierechten te profiteren. Daartegenover staat dat je huidige woning wellicht wat meer waard is tijdens de huidige stormloop op vastgoed. Welk scenario dan voordeliger is (1% minder registratierechten op de nieuwe woning, of een hogere prijs voor je huidige), zal je zelf moeten uitrekenen. In elk geval wordt het sowieso krap om voor 1 januari alles rond te krijgen als je compromis nog niet ondertekend is. 

Het bezit van andere eigendommen speelt voorlopig geen rol. Bij de aankoop van een tweede woning (opbrengsteigendom) geniet je voorlopig nog van de federale woonbonus. Als je van plan bent om een tweede woning aan te schaffen, dan doe je er wellicht ook goed aan om dat binnenkort te doen. Het valt te verwachten dat de nieuwe federale regering ook de federale woonbonus zal schrappen. 

Het goeie nieuws is dat de overheid renovaties wil stimuleren. Voor verbouwers die een bestaande woning energiezuiniger maken, zijn er wel nog een aantal tegemoetkomingen. Als het om een ingrijpende energetische renovatie van de nieuwe woning gaat, betaal je vanaf volgend jaar 5% registratierechten voor de aankoop (in plaats van 6%). Daarnaast geniet je van een lagere onroerende voorheffing gedurende 5 jaar en zal je gemakkelijker een energielening kunnen bekomen. Daarnaast kom je misschien in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie (als je in de laatste 10 jaar nog geen renovatiepremie hebt ontvangen). Ook dat zal je zelf moeten navragen bij de Vlaamse Overheid, want dat hangt af van welke renovaties je wil uitvoeren. Sowieso geniet je voor de renovatie zelf van een verlaagd btw-tarief van 6%.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/vraag/35549/woning-kopen-en-renoveren-wat-nu-met-de-woonbonus/