livios logo

Renoveer doordacht: “Kijk naar de normen van de toekomst”

Om de renovatiegraad in België op te voeren, is er nog een hele weg af te leggen. Wil je je woning verbouwen of energetisch verbeteren? Begin daar dan niet onbezonnen aan. Bij de provinciale steunpunten kan je terecht voor advies. En in Limburg kan je een Huisdokter aan huis laten komen voor advies op maat van je woning.

“Heel wat verbouwers werken zonder architect en voeren werken uit waar je geen vergunning voor nodig hebt”, vertelt Karen Smets van Dubolimburg. “Zij kunnen in dat geval niet meteen bij een bouwpartner terecht voor onafhankelijk advies. Vandaar dat we in Limburg de mogelijkheid bieden aan particuliere verbouwers om een afspraak te maken met onze Huisdokters. Zo proberen we zoveel mogelijk mensen te bereiken en te vermijden dat ze ingrepen doen aan hun woning die ze later niet meer kunnen rechttrekken.”

renovatie koppel

“We adviseren verbouwers om naar de normen van de toekomst te kijken”, legt Karen Smets van Dubolimburg uit.


© Getty Images  

dakisolatie dakrenovatie

Ga je isoleren? Voorzie dan meteen voldoende isolatiemateriaal. Anders sta je binnen een paar jaar opnieuw voor werken.

Foto Aluthermo SA
  

Elke woning is anders

Met 450 bezoeken in 2019 blijkt de service wel gekend bij verbouwers. “Dat klopt”, zegt Karen. “Onze Huisdokters zijn technisch sterk onderlegd en scholen zich voortdurend bij. Ze geven ook objectief advies en houden daarbij rekening met wat haalbaar is voor de bewoners. Elke woning en bewoner is natuurlijk anders. En niet iedereen heeft dezelfde ambities om zijn woning energetisch te renoveren. Toch zullen onze Huisdokters altijd wijzen op het belang van een totaalrenovatie.”

Kijk vooruit

“We adviseren verbouwers om naar de normen van de toekomst te kijken”, legt Karen uit. “Als je je woning in 2050 wil verkopen, zal die energie-efficiënt moeten zijn. Is dat niet het geval, dan staat dit ook op je EPC en zal je huis veel moeilijker verkocht geraken. Bovendien moet je er dan ook rekening mee houden dat je woning flink in waarde daalt. Of je nu je energieverbruik wil beperken of vooral je leefcomfort wil verhogen, als je verbouwingswerken plant, doe je dat beter meteen goed. Ga je je dak isoleren? Voorzie dan meteen voldoende isolatiemateriaal. Anders sta je binnen een paar jaar opnieuw voor kosten en werken.”

Voor een bezoek van de Huisdokter betaal je in de meeste Limburgse gemeenten 50 euro, inclusief renovatierapport. 

Lees ook:

13 dingen die je moet weten over verbouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwpartners/55864/renoveer-doordacht-kijk-naar-de-normen-van-de-toekomst/