livios logo

Deze BEN-villa met Scandinavisch interieur gaat volledig op in zijn landelijke omgeving

Hecht je niet alleen waarde aan stijl en ruimtegevoel, maar ook aan energiezuinigheid? Dan is deze bijna-energieneutrale villa in Kruisem (Oost-Vlaanderen) de ideale inspiratiebron. Door zijn natuurlijke uitstraling gaat de woning helemaal in de omgeving op, al is de echte blikvanger misschien wel de ruime privébibliotheek die perfect bij de minimalistische Scandinavische interieurstijl past. De houtskeletwoning is bovendien zo luchtdicht geïsoleerd en afgewerkt dat die aan de passiefnorm voldoet.

Onherkenbaar veranderd

De belangrijkste eis van de bouwheren, een koppel en hun tienerdochter, was dat het huis makkelijk koel kan blijven in de zomer en warm in de winter. Anderzijds moesten de bewoners tijdelijk verhuizen en wilden ze daarom de verbouwperiode zo beperkt mogelijk houden. “En dat is goed gelukt”, zegt architect Lieselotte Steurbaut van stArchitecten uit Oudenaarde. “Mede dankzij een intense voorbereidingsperiode en de vlotte samenwerking met de gespecialiseerde houtskeletbouwaannemer waren de werken op zes maanden tijd afgerond. Het oude, koude en vochtige huis van weleer is nu onherkenbaar veranderd.”

Renovatiedag Kruisem buitenkant


© Yannick Milpas  

Renovatiedag Kruisem buiten 2


© Yannick Milpas  

Renovatiedag Kruisem buiten


© Yannick Milpas  

Groene omgeving doorgetrokken naar binnen

Het energiezuinige en praktische ontwerp past bovendien perfect in de landelijke setting waar het huis zich bevindt. “We hebben de groene omgeving dan ook zoveel mogelijk doorgetrokken naar binnen toe”, zegt Lieselotte. “Behalve de snelle bouwtijd is ook dat natuurlijke element een inherent voordeel van houtskeletbouw. In functie van het budget hebben we tijdens het bouwproces nog wat extra elementen toegevoegd om de gewenste lichtinval, woonkwaliteit en ruimtebeleving te creëren die dat effect versterken.”

Met oog op levenslang wonen

De bewoners stonden ook stil bij de toekomst. “De villa bestaat uit één hoge, open bouwlaag”, zegt Lieselotte. “In het hoofdvolume bevinden zich onder meer de bureauruimte, keuken en berging, maar ook de bibliotheek, die bepalend is voor de indeling van de leefruimtes. De badkamer en slaapkamers zijn in een langgerekt zijvolume ondergebracht. Voor een ideale indeling creëerden we in het plan en ontwerp een kruisgewijs traject waarin de doorzichten elkaar voorlangs, achterlangs en zijdelings ontmoeten. Ook door de volledig geïsoleerde en luchtdicht afgewerkte bouwschil volgens de passiefnorm is de woning trouwens meer dan toekomstbestendig.”

Renovatiedag Kruisem interieur bibliotheek


© stArchitecten  

Renovatiedag Kruisem interieur keuken


© stArchitecten  

Renovatiedag Kruisem keuken


© Yannick Milpas  

Binnenkomen in een zee van licht

Behalve de kruisgewijze doorzichten, springt ook de zee van licht meteen in het oog als je binnen komt. “Daardoor is de nieuwe houtskeletbouw zowat het tegenovergestelde van de donkere en gesloten originele woning”, zegt Lieselotte. “Om dat effect te verkrijgen, zetten we optimaal in op zon- en lichtinval vanuit alle mogelijke oriëntaties en besteedden we extra aandacht aan de open, ruimtelijke doorzichten in de centrale woonruimtes en de rest van de woning. Door de slaapkamerramen en -deuren bijvoorbeeld uit te lijnen in de voor- en achtergevel en de binnenmuren, kan je vanuit die ruimte over het oneindige landschap uitkijken dat zich links en rechts van het huis bevindt.”

Scandinavisch minimalisme met bibliotheek als bepalende factor

Voor de interieurinrichting verkozen de bouwheren een Scandinavische stijl die uitblinkt in minimalisme. “De combinatie van witte en houten elementen is daar de grootste exponent van”, zegt Lieselotte. “Onder meer in de wand- en plafondafwerking van de slaapkamers, de plafondafwerking van de living en de op maat gemaakte kasten komt die mooi tot zijn recht. In de dressing, keuken en badkamer legden we een aantal accenten in bamboe. Ook de vloeren bestaan uit bamboehout. De meubels en kasten zijn dan weer allemaal op maat gemaakt en afgewerkt met witte HPL-kunststof. Verder is vooral de bibliotheek de blikvanger in het interieur.”

Renovatiedag kruisem buiten


© Yannick Milpas  

Renovatiedag kruisem badkamer


© Yannick Milpas  

Renovatiedag kruisem interieur


© Yannick Milpas  

Energie-efficiëntie hoog in het vaandel

Ten slotte is de energie-efficiëntie van de woning een bepalende factor. “Het dak en de muren zijn voorzien van een 38 cm dikke isolatielaag, de vloerisolatie is 20 cm dik”, zegt Lieselotte. “Mede daardoor bereikten we een E-peil van 30 en een mooie netto-energiebehoefte van 16 kWh per m² per jaar, net boven de passiefnorm. Verder hebben we het op technisch vlak zo eenvoudig mogelijk gehouden, met onder meer zonnepanelen en een ventilatiesysteem D met een hoog rendement op vlak van warmteterugwinning. De bijverwarming bestaat uit een elektrische radiator in de leefruimte en een in de badkamer.”

Voor de volgende generaties

Ga jij ook digitaal een kijkje nemen in deze energiezuinig villa in Kruisem? Dan drukt Lieselotte je nog op het hart om je niet alleen te laten inspireren door het ontwerp en het interieur, maar ook door de energiezuinigheidsfactor. “Duurzaamheid is tegenwoordig een must. Door het energieverbruik laag te houden, creëer je automatisch meer wooncomfort en zelfs een toekomstgerichte meerwaarde met het oog op een eventuele verkoop. Los daarvan is het onze verantwoordelijkheid naar de volgende generaties toe om als bouwheer én als architect duurzame woningen te realiseren.”

Bezichtig deze woning tijdens De Vlaamse Renovatiedag!

13 dingen die je moet weten over verbouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwpartners/60085/deze-ben-villa-met-scandinavisch-interieur-gaat-volledig-op-in-zijn-landelijke-omgeving/