De Vlaamse Renovatiedag 2021: kijk binnen in de knapste renovaties

Na een volledig digitale editie vorig jaar, stapt de organisatie van de Vlaamse Renovatiedag dit jaar over op een hybride formule. Sinds 22 maart kan je heel wat unieke projecten digitaal bezoeken. En op zondag 6 juni openen heel wat woningen ook fysiek de deuren voor een beperkt publiek.

Als de coronacrisis en het bijhorende ‘thuis zijn’ – zowel voor het werk als privé – iets heeft blootgelegd, dan zijn het wel de pijnpunten van onze woningen. Een aparte plek waar we rustig kunnen werken, een streepje groen om af en toe te genieten van onze eigen buitenruimte… Niet iedereen heeft die luxe. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de appartementen en woningen met een terras of tuin op dit moment gegeerd goed zijn op de vastgoedmarkt.

Het antwoord op al je verbouwvragen

Sommigen gaan inderdaad op zoek naar een bestaande woning of appartement met meer ruimte die ze kunnen aanpassen aan hun behoeften, anderen bekijken de mogelijkheden van hun eigen woning. In beide gevallen betekent het alleszins: renoveren. Maar waar begin je? En hoever trek je door? Wat zijn de mogelijkheden en hoeveel mag dat allemaal kosten? Veel vragen waarop niet iedereen op één, twee, drie een antwoord heeft. Dan kan een bezoek tijdens de Vlaamse Renovatiedag misschien wel helpen. Je vindt er niet alleen een antwoord op je vragen, maar doet er ook inspiratie en ideeën op die jouw project ten goede kunnen komen. Wie weet vind je er wel je toekomstige architect.

Divers aanbod

Het aanbod is opnieuw zeer divers: gerenoveerde appartementen of rijwoningen in de stad, vrijstaande woningen in de rand, woningen die werden gesloopt en opnieuw heropgebouwd of industriële panden die werden omgetoverd tot comfortabele woningen. Niet alle projecten zijn bovendien even ingrijpend. Je moet immers niet altijd de structuur van een woning veranderen om er een nieuwe thuis van te maken.

Het overzicht van de deelnemende projecten vind je op de website van de Vlaamse Renovatiedag. Aan de hand van een aantal criteria kan je de projecten eruit halen die jou het meest aanspreken of die het dichtst aanleunen bij jouw (toekomstige) project.

Hybride formule

De huidige omstandigheden vragen om een bijzondere aanpak. Zo kan je op 6 juni enkele woningen fysiek bezoeken zijn, weliswaar onder verstrengde maatregelen (verplicht op afspraak, maximumaantal bezoekers, verplicht mondmasker…), andere woningen kan je uitsluitend digitaal bekijken. Niet bij de mensen thuis dus, maar een virtuele rondleiding in woord en beeld. Via podcasts, video’s en foto’s ontdek je het verhaal achter het project en op 6 juni krijg je eveneens de kans om live vragen te stellen aan de (interieur)architecten. Het voordeel van zo’n hybride formule? Je kan meer woningen bezoeken! Laat je dus volop inspireren!

Een bezoek aan de Renovatiedag (fysiek of digitaal) is volledig gratis. Wel moet je je vooraf registeren op www.renovatiedag.be. Blader ook eens door de digitale brochure om meer projecten te ontdekken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media