livios logo

Kristof en Jade maken van ingesloten rijhuis een zonovergoten woning

Wonen en werken op dezelfde beperkte oppervlakte is voor de meesten onder ons een no-go, maar Kristof en Jade bewijzen dat het wel degelijk kan zonder aan levenskwaliteit in te boeten. Samen met Tim Rogge Architectuur Studio gingen ze de uitdaging aan om een ingesloten rijhuis in het Oost-Vlaamse Ledeberg om te toveren tot een ruimtelijke, zonovergoten woning. Het geheim achter dat verrassende resultaat? Horizontaal werd verticaal.

Uitdagende sloopwerken

De opdracht was duidelijk: het ingesloten rijhuis upgraden naar een lichte, luchtige woning met thuiswerkplek voor een grafisch designer en een schoenenontwerpster. Door de oriëntatie van het huis te herbekijken en verschillende functies verticaal te stapelen langs een glazen achtergevel die van vloer tot kroonlijst reikt, slaagde de architect erin om het licht optimaal naar binnen te trekken.

In de praktijk betekende dat dat de volledige achtergevel en sommige interne muren moesten worden gesloopt. Dat bleek meteen de grootste uitdaging in het renovatieproces. “Het is altijd spannend wanneer een gebouw in zijn totaliteit geschoord staat. Gelukkig konden we een beroep doen op de bouwheer, die zonder aarzelen een deel van de sloopwerken voor eigen rekening nam”, vertelt Tim Rogge van Tim Rogge Architectuur Studio.

Foto Mijn Thuis op Maat
  

Foto Mijn Thuis op Maat
© Luc Roymans  

Foto Mijn Thuis op Maat
© Luc Roymans  

Zichtbare ziel

Hoewel deze renovatie de vuurdoop was voor Kristof en Jade, gaven ze Tim Rogge een duidelijke leidraad. “Ze kozen er bewust voor om de ziel van de woning zichtbaar te laten en eerlijke materialen te gebruiken zonder onnodige behandelingen of afwerkingen. Nieuwe materialen en toevoegingen werden dan ook bewust geselecteerd om niet in concurrentie te gaan met de bestaande elementen. Zo creëerden we een nieuwe samenhang zonder dingen te camoufleren. We lieten de technieken ook zichtbaar en kozen steeds voor de meest logische oplossing."

Voldoende privacy

Het afbreken van de volledige achtergevel is een mooie oplossing om meer licht binnen te halen, maar creëert wel veel inkijk via de achterburen. Om toch de nodige privacy te verzekeren, koos de architect ervoor om de trapbordessen te verlengen en onder andere een net en een leuning toe te voegen. Op die manier slingert de circulatie langs de glazen gevel en wordt horizontaal verticaal. Als kers op de taart is er een grote vide die de woning een ruimtelijke twist geeft en de verschillende functies met elkaar linkt.

Foto Mijn Thuis op Maat
© Luc Roymans  

Foto Mijn Thuis op Maat
© Luc Roymans  

Duurzame ingrepen

Aangezien het rijhuis sterk verouderd was, werd er ook gerenoveerd met het oog op duurzame en energetische ingrepen. Zo werd het glas bijvoorbeeld vervangen door hoogrendementsglas, kozen de bewoners voor een hoogrendementsketel in combinatie met vloerverwarming en installeerden ze de nodige technieken om regenwater te recupereren. In het hellend dak werd gewerkt met rotswolisolatie, voor het platte dak kreeg PUR-isolatie de voorkeur.

Stedelijke verdichting

Bij Tim Rogge Architectuur Studio zijn ze vooral trots dat ze met deze woning kunnen bewijzen dat kleinere huizen zich met de nodige ingrepen kunnen ontplooien tot ruimtelijke woningen. “Binnen de vraag naar stedelijke verdichting is dit een herkenbaar project, waarbij de typologie van een rijhuis een nieuwe oriëntatie krijgt. De bestaande schil werd op een betaalbare manier herdacht tot een aangename, lichte en vooral luchtige woonst. We zochten een evenwicht tussen enerzijds transparantie, licht en luchtigheid, en anderzijds het behoud van intimiteit en geborgenheid binnen de densiteit van de stad. Daarbovenop geven de speelse plateaus een ruimtelijke twist en zorgen ze voor onderlinge connecties tussen de verschillende functies. Zo ontstaat er een rustpunt dat erin slaagt het individuele karakter van de woningen te verzoenen met de anonimiteit van de stedelijke context.”

Foto Mijn Thuis op Maat
© Luc Roymans  

Foto Mijn Thuis op Maat
© Luc Roymans  

Foto Mijn Thuis op Maat
© Luc Roymans  

Gouden tip

Als tip voor andere (ver)bouwers geeft Tim nog mee dat het vaak loont open te staan voor alternatieve ingrepen en materialen. “De vraag naar betaalbaar wonen hoeft zich niet te vertalen in goedkope oplossingen, maar zet ons voor de uitdaging om duurzame oplossingen te zoeken. Exquise materialen zijn geen must. Een pand met beperkte voetafdruk kan zeker omgevormd worden tot een compacte maar ruimtelijke en vooral kwalitatief hoogstaande woning.”

Openhuizendag Mijn Thuis op Maat

Benieuwd naar dit renovatieproject? In september kan je alle deelnemende projecten van Mijn Thuis op Maat bezoeken. Op zondag 26 september organiseert Mijn Thuis op Maat een openhuizendag. Dé uitgelezen kans om je te laten inspireren en informeren voor jouw (ver)bouwproject door architecten en andere bouwheren.

  • Wat? Mijn Thuis op Maat
  • Wanneer? Op zondag 26 september 2021
  • Waar? Meer dan 90 projecten in Vlaanderen en Brussel

Meer weten? Ontdek alle projecten op www.mijnthuisopmaat.be

13 dingen die je moet weten over verbouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwpartners/64140/kristof-en-jade-maken-van-ingesloten-rijhuis-een-zonovergoten-woning/