Werkt je aannemer aan een uurtarief? Zo vermijd je discussies

Aannemers werken wel eens aan een uurtarief in de plaats van een afgesproken vast bedrag. Met deze tips vermijd je discussies over het aantal werkelijk gepresteerde uren.

1. Welke uren worden aangerekend?

Spreek eerst en vooral met de aannemer af wat verstaan wordt onder een aanrekenbaar uur. Gaat het enkel om de uren waarop hij effectief aan de slag is op de werf? Of ook om de tijd die de aannemer nodig heeft om zich te verplaatsen? Worden pauzes of het ophalen van materiaal hier ook bij gerekend?

Het is belangrijk om hier van bij het begin duidelijkheid over te krijgen. Net als over het uurtarief trouwens. Laat dit dan ook opnemen in de overeenkomst die je met de aannemer sluit.

2. Vraag een raming

Voor een bouwheer is het niet altijd eenvoudig om in te schatten hoeveel uren een aannemer nodig heeft om de werken uit te voeren. Aangezien de aannemer hier een veel beter zicht op heeft, zou je hem kunnen vragen om een raming te maken.

Als achteraf blijkt dat er veel meer uren worden aangerekend dan aangegeven in de raming, dan kan je argumenteren dat de aannemer onvoldoende heeft doorgewerkt of dat hij je misleid heeft toen je hem de werken toekende. Op basis daarvan kan je proberen om de rekening te laten minderen. Zorg er wel voor dat je een schriftelijk bewijs hebt van deze raming!

3. Doe controles

Woon je tijdens de werken in de woning en ben je vaak thuis, dan kan je makkelijk controle houden op de uren die de aannemer aanwezig is. Noteer die ook. Woon je elders, probeer dan regelmatig langs te gaan op de werf om te zien of de aannemer op dat moment wel aan de slag is.

Wat je ook kan doen, is vragen dat de aannemer je op geregelde basis (een keer per week bijvoorbeeld) een overzicht bezorgt van de gepresteerde uren in die periode. Zo hou je een beter overzicht en krijg je snel zicht op ‘afwijkingen’, waarover je de aannemer om uitleg kan vragen.

4. Reageer

Als je van mening bent dat de factuur van je aannemer of het overzicht van de gepresteerde uren niet correct is, kan je deze protesteren. Laat wel weten waarom je het niet eens bent met zijn opgave van het aantal uren dat hij op de werf zou zijn geweest.

Probeer eerst telefonisch of mondeling contact te nemen met je aannemer om hem om toelichting te vragen. Helpt dat niet, dan kan je je opmerkingen via een aangetekende brief aan de aannemer bezorgen. Het risico is wel dat er discussies ontstaan, waar de verderzetting van de werf onder kan lijden…

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media