livios logo

Architecten waarschuwen: “Herleid renovaties niet enkel tot energie”

Energiehuizen bieden vanaf 2019 renovatieadvies en energiescans aan. Ook het EPC+ ziet het levenslicht begin 2019. Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV), de sectorfederatie van architecten, juicht toe dat bouwers gestimuleerd worden om energiezuinig te renoveren, maar benadrukt dat een energiescan slechts één onderdeel is van een renovatiestrategie.

Kati Lamens

“Een goede renovatie mag niet alleen op het energiezuiniger maken van een woning gericht zijn”, vindt Kati Lamens.


© Marc Sourbron  

“Een goede renovatie mag niet alleen op het energiezuiniger maken van een woning gericht zijn. Bouwheren willen in ruil voor hun centen ook maximaal comfort en slim ruimtegebruik krijgen. Enkel een masterplan van een professional houdt op een geïntegreerde manier rekening met alle aspecten”, vindt NAV-voorzitter Kati Lamens.

Energieadvies aan bodemprijzen

Lamens waarschuwt voor instanties die (bijna) gratis advies aanbieden zoals een renovatieplan maken met timing, meetstaten opstellen, kostenramingen maken, energiebesparingen berekenen, de werken begeleiden. Het nieuwe EPC dat in januari 2019 gelanceerd werd, bevat al dergelijk advies. “Hoewel alle initiatieven dezelfde doelstelling hebben, wordt het stilaan verwarrend voor verbouwers. De theoretische kostprijsberekening bij adviezen die aan een bodemprijs worden verstrekt, liggen veraf van de reële investeringen die de ingrepen zullen vereisen. We waarschuwen ook voor het gebrek aan garanties van deze adviseurs bij eventuele schadegevallen”, zegt Lamens.

Niet enkel vanuit energetisch standpunt

architect plan schets bouwpartners bouwplan

“Enkel een masterplan van een professional houdt op een geïntegreerde manier rekening met alle aspecten”, zegt Lamens.


  

Bouwheren een gepersonaliseerd en individueel advies voorspiegelen dat dan nog gratis is of voor bodemprijzen, is hen een rad voor de ogen draaien, vindt Lamens. “Een gepersonaliseerd renovatie-advies kan niet gemaakt worden vanuit een éénzijdig energetisch standpunt vanop een kantoor, en is enkel mogelijk na een gedegen studie ter plaatse. Het is dan ook beter meteen een professioneel advies in te winnen dat een totaalaanpak inhoudt, een correcte budgettering van je project bevat en je ook waarschuwt voor de consequenties van je energetische ingrepen. Dit betaalt zich aan het einde van de rit sowieso terug.”

Controle bouwfysische staat van de woning noodzakelijk

renovatie woning huis ladder

“Het is dan ook beter meteen een professioneel advies in te winnen dat een totaalaanpak inhoudt”, aldus Lamens.


© Getty Images  

NAV ondersteunt de doelstelling van de Vlaamse Overheid om bouwheren meer en sneller te doen renoveren. “Dit geldt niet alleen voor het energetische aspect. Elke (toekomstige) eigenaar heeft daarom zo vroeg mogelijk in een project nood aan een helder advies dat duidelijk de ambities en de te nemen stappen vastlegt om zijn einddoel, desnoods gefaseerd, te kunnen bereiken. Dit behelst ook een controle van de bouwfysische staat van de woning. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om bouwvallige wanden aan de buitenzijde van isolatie en een nieuwe gevelafwerking te voorzien of om een extra belasting op een bestaande dakconstructie te leggen als de stabiliteit ervan al twijfelachtig is.”

Masterplan nodig

Een architect kan de staat van je woning beoordelen en neemt daarnaast nog veel meer factoren in rekening. “Denk aan de ligging en oriëntatie, het comfort van de bewoners, het hergebruik van ruimte op lange termijn, slimme ruimtelijke ordening, toegankelijkheid, een rationele planning van de ingrepen, een optimale balans tussen de doeltreffendheid en de kostprijs van de werkzaamheden”, zegt Lamens. “Enkel een masterplan houdt op een geïntegreerde manier rekening met al deze aspecten.”

Bron: NAV

13 dingen die je moet weten over verbouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwpartners/architecten-waarschuwen-herleid-renovaties-niet-enkel-tot-energie/