livios logo

Extra zonlicht, aub! Test waar jouw woning nog aan comfort kan winnen

Iedereen wil graag een comfortabele woning. Maar comfort betekent voor iedereen wat anders. Bovendien is het niet evident om jouw wensen te vertalen naar de ideeën van bijvoorbeeld je architect. Architect Ermal Kapedani wil die drempel helemaal wegnemen. Meer dan drie jaar lang werkte hij in ons land aan de Comfort Tool. Dat leidde tot een aantal interessante inzichten. Vandaag is de tool beschikbaar voor het grote publiek. 

ermal kapedani

Ermal Kapedani is een Canadese architect. Momenteel rondt hij in ons land zijn doctoraatsstudie af aan de Universteit Hasselt: de Comfort Tool.


  

 

Wie?

Ermal Kapedani is een Canadese architect. Momenteel rondt hij in ons land zijn doctoraatsstudie af aan de Universteit Hasselt: de Comfort Tool. Concreet onderzoekt hij hoe we het woningcomfort bij renovaties kunnen verbeteren dankzij specifieke aandacht voor een doordacht ontwerp en energie-efficiëntie. 

Voor wie is de tool precies bestemd en hoe gaat deze precies in zijn werk?

Iedereen die een huis wil kopen en/of renoveren kan aan de slag met de Comfort Tool. Via de website geef je in welke aspecten jij het belangrijkst vindt voor maximaal comfort in huis. Deze termen gaan steeds gepaard met een woordje uitleg. De keuzemogelijkheden die je te zien krijgt, zijn het resultaat van jaren van studies en rondvragen bij woningeigenaars en renoveerders. We hebben deze opties dus tot in de puntjes gefinetuned. Voorbeelden hiervan zijn de aanwezigheid van natuurlijk licht, privacy, de identiteit van de woning, onderhoudsgemak, …

Daarna is het tijd om je huidige woning te evalueren aan de hand van dezelfde parameters. Achteraf krijg je een visuele scorekaart van je woning. Waar zit het al goed, wat zijn de kritieke punten en waar is het meest verbetering mogelijk? Met deze checklist kan je ook gemakkelijk naar je architect of aannemer stappen, zodat jullie beiden perfect op dezelfde golflengte zitten.

Dit zijn de vaakst gekozen comfortfactoren volgens het onderzoek: 

  • Met stip op 1: natuurlijk licht
  • Onderhoudsgemak
  • Bruikbare ruimte (grootte, indeling, ...)
  • Zichten: uitzicht op de eigen tuin, straat of ruimere omgeving
  • Elegantie: hoge graad van afwerking, extra aandacht voor inrichting
  • Toegankelijkheid
velux daglicht kind raam

De meeste ondervraagden zijn het er mee eens: veel natuurlijk licht is onmisbaar voor ons dagelijks comfort.

Foto VELUX Belgium
  

Waar kwam het idee vandaan om deze Comfort Tool te ontwikkelen?

Onze woningen renoveren is één van de grootste uitdagingen van dit moment. We willen mensen aanmoedigen om hun woningen aan te pakken op een duurzame manier, zodat ze er hun hele leven lang kunnen wonen. Dat is ook vaak hun grote wens, zo beseften we na verschillende rondvragen bij bouwheren.

Tegelijkertijd weten we dat renoveren een enorm complex gegeven is. Als professionals praten we hier dagelijks over, maar voor de bouwheer gaat de hele discussie soms te ver. Zij willen hun woning renoveren om simpelweg meer comfort te ervaren in huis. Bovendien beschikken ze niet altijd over de juiste terminologie om het met bouwexperten te hebben over wat ze precies willen. Deze tool moet dit hele proces vergemakkelijken.

Wat hoop je te leren uit de resultaten? Wanneer is de tool voor jou geslaagd?

Ons grote doel is om bewustwording te creëren en dat mensen dieper gaan nadenken over hun renovatie, zodat ze in het midden van het proces niet op obstakels stoten. Hoe druk je comfort uit binnen een renovatiekader? Wat is er allemaal mogelijk? Daarnaast moet de tool ook voor duidelijkere communicatie zorgen tussen bouwheer en bouwprofessional, waardoor ze een specifieke oplossing vinden voor hun problemen. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.

Maar er is veel meer mogelijk. Zo werken we samen met een sociale huisvestingsmaatschappij. Met de test zouden bewoners gemakkelijk kunnen duidelijk maken wat ze goed en minder goed vinden aan het comfortniveau van de woning. En hun woning eventueel vergelijken met hun vorige sociale woning. Bovendien kan de huisvestingsmaatschappij hier vele lessen uit trekken om het comfort op te krikken.

Hoe comfortabel is jouw woning?

Op dit moment is de Comfort Tool gratis beschikbaar voor iedereen. Doe zelf de test! Heb je zelf nog een opmerking over de tool? De ontwerpers noteren met plezier jouw feedback. 

13 dingen die je moet weten over verbouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwpartners/extra-zonlicht-aub-test-waar-jouw-woning-nog-aan-comfort-kan-winnen/