livios logo

Het ideale verbouwtraject? Hulp op komst!

Nog nooit lag de nadruk zo sterk op renovatie. Bovendien moet je woning er energetisch nog eens een pak op vooruit gaan. Welke zaken pak je best eerst aan? En welke ingrepen zijn het voordeligst voor je energiefactuur?

"De mensen die het meest zullen profiteren, zijn diegenen met een beperkter budget die zich geen totaalrenovatie kunnen permitteren. Zij willen wel maatregelen nemen, maar willen die spreiden over 20 à 30 jaar."

Foto Pixii - Kennisplatform Energieneutraal Bouwen
  

"De renovatieplanner focust zich op het energieverbruik, maar ook op CO2-besparing. De tool schat in hoeveel energie je verliest via je bouwschil of ventilatie, maar ook stroomverbruik en sanitair warm water komen aan bod."

Foto Pixii - Kennisplatform Energieneutraal Bouwen
  

Altijd moeilijk om hier een totaalbeeld over te krijgen, maar een nieuwe tool wil hier verandering in brengen: de renovatieplanner van Pixii - Kennisplatform Energieneutraal Bouwen. Wouter Hilderson legt je uit waarom deze tool een hele stap vooruit moet betekenen.

Wat doet de renovatieplanner precies?

“De renovatieplanner is momenteel nog in testfase, maar moet op korte termijn een online, digitale tool worden die bouwprofessionals gebruiken om een renovatie op lange termijn te begeleiden."

"Na een bezoek ter plaatse bij de bouwheer gebruikt de renovatieadviseur de planner om een uitgewerkt stappenplan op te stellen: hoeveel verbruikt de bestaande woning vandaag? Wat pak je best eerst aan en welke stappen volgen nadien? Hoeveel levert elke fase je jaarlijks ongeveer op? Bij elke stap van de verbouwing krijg je ook heel wat praktische do’s & don’ts mee.”

De focus ligt dan vooral op energieverbruik?

“De renovatieplanner focust zich inderdaad op het energieverbruik, maar ook op CO2-besparing. De tool schat in hoeveel energie je verliest via je bouwschil of ventilatie, maar ook stroomverbruik en sanitair warm water komen aan bod. Je krijgt zo eigenlijk een volledige energiefactuur gepresenteerd, maar tegelijkertijd ook een gedetailleerd voorstel hoe je die factuur zo veel mogelijk naar beneden krijgt.”

Vanwaar het idee?

“De tool kwam er oorspronkelijk op vraag van de stad Gent. Zij wilden een manier vinden om energiezuinige maatregelen te versnellen in appartementsgebouwen. Syndici hebben namelijk heel wat moeite om de bewoners te overtuigen om hierin te investeren. Een dergelijke tool moet de financiële, energetische en ecologische voordelen zwart op wit presenteren. Meteen zagen we ook de meerwaarde in om de tool in te zetten voor gewone woningen.”

Kan elke verbouwer beroep doen op deze tool?

 “De mensen die het meest zullen profiteren, zijn diegenen met een beperkter budget die zich geen totaalrenovatie kunnen permitteren. Zij willen wel maatregelen nemen, maar willen die spreiden over 20 à 30 jaar. Daarom zijn goede keuzes belangrijk: Wat doen ze wel, wat niet? Wat doen ze vandaag, wat later? Vandaag kunnen ze bijvoorbeeld hun dak renoveren, de gevel is dan weer iets voor binnen 10 à 15 jaar.”

“Bij totaalrenovaties doen mensen sowieso een beroep op de expertise van een architect. Die kan natuurlijk zelf ook de renovatieplanner gebruiken als communicatiemiddel naar zijn klant.”

Hoe kan een verbouwer de hulp van de tool inroepen?

“Toekomstige verbouwers moeten contact zoeken met een renovatieadviseur. In eerste instantie zijn dit professionals bij steden en gemeenten, zoals huisdokters. Maar in principe kan iedere bouwprofessional die kennis heeft van energetische renovaties de renovatieplanner gebruiken. Naast architecten komen bijvoorbeeld ook aannemers of zelfs EPB-verslaggevers in aanmerking. Zij werken dan het masterplan uit op maat van de bouwheer.”

Kom jij in aanmerking voor premies tijdens het renoveren? Zoek het uit via onze Premielinker!

11 dingen die je moet weten over verbouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwpartners/het-ideale-verbouwtraject-hulp-op-komst/