livios logo

Pro & contra: architect of interieurarchitect voor verbouwingen?

In de particuliere woningbouw wordt steeds minder gebouwd en steeds meer verbouwd. Het is dus minder vanzelfsprekend dat voor deze verbouwingen nog een architect gekozen wordt, omdat een interieurarchitect meer voor de hand ligt. Maar hoe zit het nu? Kan men voor elke verbouwing een interieurarchitect of architect inschakelen? Gaat de architect zich niet alleen bekommeren om de gevels en de indeling van de ruimtes? Gaat de interieurarchitect zich niet te zeer focussen op de details? Interieurarchitect Stefan Put en architect Eric Vandeput geven tekst en uitleg.

Pro interieurarchitect - Stefan Put (Intro bvba – Put Interieurarchitectuur)

1. Specifieke opleiding

interieur


© Stefan Put  

De opleiding interieurarchitectuur (Hoger onderwijs met volledig leerplan, 4 studiejaren) is eenvoudigweg een opleiding die specifiek naar verbouwing (renovatie) gericht is. Een typisch schools project is dan bijvoorbeeld het verbouwen van een woning of soortgelijke projecten.
Reactie Eric Vandeput: Volgens mij is een architect vanuit zijn opleiding en ervaring inzake bouwen vaak beter gewapend om de specifieke problematiek van verbouwingen aan te kunnen. Zeker bij verbouwingen van enige omvang is een degelijke constructief/technische kennis onontbeerlijk.

2. Werken vanuit specifieke noden

De interieurarchitect(e) ontwerpt meer van binnen naar buiten. Hij besteedt vooral aandacht aan de specifieke noden van de opdrachtgever, van waaruit de ruimtelijke indeling bepaald wordt. De eventuele veranderingen aan de gevel zijn meestal een gevolg hiervan. Hetgeen absoluut niet wil zeggen dat deze gevel geen sterk architecturaal karakter kan hebben.
Reactie Eric Vandeput: Een architect ontwerpt uiteraard ook vanuit de specifieke wensen van de klant. De interne indeling en de uitwendige vormgeving van een gebouw zijn onafscheidelijk met mekaar verbonden. De interactie tussen binnen en buiten zijn continu aanwezig tijdens het ontwerpproces van een architect.

3. Oog voor detail

De detaillering is misschien wel één van de belangrijkste argumenten om voor een interieurarchitect(e) te kiezen. Hij is namelijk getraind om niet enkel de ruimtelijke indeling te bepalen maar ook de verschillende kleur- en materiaalkeuzes en de afwerking o.a. keuken en badkamer en bemeubeling, tot in het kleinste detail.
Reactie Eric Vandeput: In ieder ontwerp is de detaillering belangrijk. Bij een architect zal deze detaillering zich inpassen in het ganse ontwerp. De detaillering ondersteunt het grotere geheel en niet omgekeerd.

4. Vrije keuze

De keuze van een interieurarchitect(e) is een vrije keuze. Dit is niet altijd het geval voor de keuze van een architect, zeker niet voor grote verbouwingswerken. Persoonlijk zie ik dit als een voordeel omdat de opdrachtgever voor de specifieke artistieke en architecturale kwaliteiten van de betreffende interieurarchitect kiest, hetgeen meteen een sterke band schept tussen opdrachtgever(s) en interieurarchitect(e).
Reactie Eric Vandeput: Uiteraard is de keuze van een architect ook een vrije keuze van elke bouwheer. De opdrachtgever kiest een architect eveneens op basis van diens kwaliteiten,(artistiek, architecturaal, technisch,…) dit heeft dus niets te maken met de stelling architect versus interieurarchitect.

Pro architect - Eric Vandeput (Vandeput Eric Architectenbureau bvba)

1. Inzicht in mogelijkheden

woning architect


© Eric Vandeput  

Verbouwingen gaan meestal gepaard met technische en constructieve moeilijkheden. Een architect kan de bouwheer beter inzicht geven in de mogelijkheden dienaangaande en zo onnodig moeilijke ingrepen vermijden of beter begeleiden.
Reactie Stefan Put: Dit is misschien wel het grootste misverstand betreffende de interieurarchitect. Hij is net specifiek getraind in renovatieprojecten en heeft bij zijn opleiding voldoende technische bagage meegekregen. Dit is bovendien eerder een kwestie van ervaring.

2. Bevoegd voor bouwaanvraag

Bijna alle verbouwingen (van enige omvang) noodzaken een bouwaanvraagprocedure. Dit kan niet door een binnenhuisarchitect gedaan worden; er dient dan toch een architect bijgehaald te worden.
Reactie Stefan Put: Een grondige renovatie kan dikwijls met minimale verbouwingswerken, hetgeen dikwijls beter strookt met de logica van het betreffende gebouw. Hiervoor dient enkel een bouwaanvraag voor kleine werken, hetgeen perfect door een interieurarchitect kan gedaan worden.

3. Algemene kennis

Bij een verbouwing gaat het niet alleen over inrichten, maar ook over het wijzigen van een bestaand bouwwerk zowel in vorm, functies, ruimtelijkheid, techniek/constructie, … Een architect is beter gewapend voor deze allesomvattende taak.
Reactie Stefan Put: Een interieurarchitect zal altijd eerst het ruimtelijke concept bepalen en dan overgaan tot de detailinvulling, waarbij de inrichting een deel van het geheel is.

4. Budgetcontrole

Door de ervaring van een architect inzake alle deelaannemingen van het bouwgebeuren, (zowel ruwbouw, dak, buitenschrijnwerk, technieken, afwerkingen, …) is hij beter geplaatst om een goede kostenraming van de verbouwingswerken op te stellen, waardoor de verbouwing makkelijker binnen het budget van de klant gerealiseerd kan worden.
Reactie Stefan Put: Deze ervaring kan evengoed door een interieurarchitect opgedaan worden. Het valt mij trouwens op dat bij de argumenten om voor een architect te kiezen, deze vooral gebaseerd zijn op technische en administratieve eigenschappen, terwijl men toch eerder voor de specifieke artistieke kwaliteiten van de ‘ontwerper’ zou moeten kiezen.

13 dingen die je moet weten over verbouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwpartners/pro-contra-architect-of-interieurarchitect-voor-verbouwingen/