livios logo

Renovatie-expert waarschuwt: “Mensen weten niet wat er op hen afkomt”

Koop je vandaag een bestaande woning? Weet dat deze ten laatste tegen 2050 een even goede energiescore moet halen als een nieuwbouwwoning in 2015. Dat betekent een E-peil van 60 (of een verbruik van 100 kilowattuur per vierkante meter). De uitdaging is enorm.

Wouter Hilderson (Pixii): “Tegen 2050 moeten we ongeveer 2,2 miljoen woningen aanpakken. Dat zijn bijna 70.000 woningen per jaar. Als je weet dat een groot deel waarschijnlijk renoveert over vele jaren, dan is de opdracht gigantisch.”

Foto Pixii
  

“Heel weinig mensen hebben weet van de renovatie-eisen. Terwijl zij nu al de juiste keuzes moeten maken om het maximum uit hun investeringen te halen.”


  

"Isoleer je eerst je dak en binnen een paar jaar je gevel? Zorg er dan voor dat beide isolatielagen straks goed op elkaar aansluiten."

Foto Recticel Insulation
  

“Denk ook na over levenslang wonen. Hoe kan je zo comfortabel mogelijk wonen, nu en binnen twintig à dertig jaar. Of nog: welke materialen gebruik je? Ga je voor een duurzame of ecologische uitbreiding, bijvoorbeeld met hout? En wat met brandveiligheid?"

Foto Ralus Houtskeletbouw
  

Hoe sneller je jouw woning aanpakt, hoe meer euro’s je wint. De beste aanpak hiervoor is een totaalaanpak, maar dat is niet altijd praktisch of financieel haalbaar. Velen kiezen daarom voor een stapsgewijze renovatie. Hoe vermijd je onnodige kosten en onlogische beslissingen? Wouter Hilderson van onderzoeksinstelling Pixii deelt zijn beste tips en ervaringen.

Renovatie = nieuwbouw

Twee op de drie woningen in Vlaanderen (zo’n 1,6 miljoen volgens de FOD Economie) zijn gebouwd voor 1981 en vragen dus heel wat ingrepen richting 2050. Maar ook woningen van amper vijf jaar oud voldoen straks niet meer. “Tegen 2050 moeten we ongeveer 2,2 miljoen woningen aanpakken. Dat zijn bijna 70.000 woningen per jaar. Als je weet dat een groot deel waarschijnlijk renoveert over vele jaren, dan is de opdracht gigantisch.”

Het grootste obstakel? “Heel weinig mensen hebben weet van deze eisen. Terwijl zij nu al de juiste keuzes moeten maken om het maximum uit hun investeringen te halen”, waarschuwt Hilderson. Hij helpt je alvast op de juiste weg met volgende tips.

1. Een kleine kost voor een grote winst

“Betrek een architect of gespecialiseerd aannemer al vanaf de brainstormfase. Zeker in het geval van grote renovatiewerken. Zij hebben een uitstekend zicht op het grote plaatje. Zo voorkom je onnodige ingrepen, een verkeerde volgorde van werken, en kom je minder snel voor verrassingen te staan. Een kleine kost die je achteraf in het veelvoud terugverdient. Helaas gebeurt dit nog niet vaak in de praktijk.” Nochtans zijn deze experten vragende partij.

Wist je dat je een premie krijgt om samen met je buren te renoveren? Tegelijkertijd zorgt een renovatiecoach voor de begeleiding, opvolging en kwaliteitsbewaking. 

2. Denk ver genoeg vooruit

Niet alleen grote renovaties hebben nood aan een portie logisch verstand. “Pak je maar één aspect van je woning aan, hou dan voldoende rekening met wat nog komt. Isoleer je bijvoorbeeld je gevel, denk dan na over de aansluiting op je ramen. Vandaag zijn je ramen misschien nog goed, maar binnen vijftien jaar zijn ook deze aan vervanging toe. Daarom moet je jouw isolatie nu al zo plaatsen dat je nieuwe ramen later goed aansluiten op je gevel.”

“Nog zo’n voorbeeld: isoleer je eerst je dak en binnen een paar jaar je gevel? Zorg er dan voor dat beide isolatielagen straks goed op elkaar aansluiten. Of zijn je dakgoten aan vervanging toe? Misschien is het beter om te wachten tot je je gevel en/of dak isoleert. Anders mag je ze er weer gaan afhalen na een paar jaar.”

3. Half werk is kapitaalsvernietiging

Wil je het energieniveau van je woning verbeteren? Neem dan geen halve maatregelen, benadrukt Wouter Hilderson: “Het na-isoleren van je gevel langs buiten is de beste, maar ook de duurste oplossing. Beslis je echter eerst om je spouwmuur op te vullen om dan twintig jaar later toch je gevel aan te pakken? Dan zal je nooit goedmaken wat je anders had kunnen besparen, want isolatie brengt meteen op. En bovendien blijven de prijzen stijgen in de toekomst.”

Eerst isolatie of ventilatie?

De nadruk bij renovaties ligt meestal op isoleren, maar heeft een degelijk ventilatiesysteem in bepaalde gevallen voorrang? “Ventileer je op natuurlijke wijze via het openzetten van je ramen en tref je geen vocht- of schimmelproblemen aan? Dan heb je wat respijt. Weet wel dat nieuwe ramen en extra isoleren je woning een pak luchtdichter maken. En dat er dus alsnog problemen kunnen opduiken achteraf. 

Voor mensen die in de drukke stad wonen, is de keuze misschien gemakkelijker. “Het raam openzetten is wat moeilijker door het verkeerslawaai en de uitlaatgassen. Als je bovendien al schimmel- of vochtproblemen hebt, grijp je best in voordat je je isolatie of ramen aanpakt.

Welk systeem? Een ventilatiesysteem D combineert energiezuinigheid met een hoog comfort. Maar het vele buizenwerk vraagt ingrijpendere werken en een doordachte planning. Een C-systeem heeft als voordeel dat je de roosters in je ramen geleidelijk aan kan integreren. Handig als je bijvoorbeeld eerst alleen je voorgevel aanpakt. Nadeel hier is dan weer de akoestiek.”

4. Meer dan energie alleen

De renovatie van je woning plannen, ten slotte, houdt meer in dan enkel de energiefactoren aanpakken. “Denk ook na over levenslang wonen. Hoe kan je zo comfortabel mogelijk wonen, nu en binnen twintig à dertig jaar. Of nog: welke materialen gebruik je? Ga je voor een duurzame of ecologische uitbreiding, bijvoorbeeld met hout? En wat met brandveiligheid? Ook hier is professioneel advies goud waard.

Benieuwd voor welke renovatiepremies je in aanmerking komt? Check het via onze premielinker.

11 dingen die je moet weten over verbouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwpartners/renovatie-expert-waarschuwt-mensen-weten-niet-wat-er-op-hen-afkomt/