livios logo

Checklist: gouden (ver)bouwraad uit ‘Coupe advocaat’

Livios werkt voor de artikelreeks ‘Coupe advocaat’ al jaren samen met Dehaese & Dehaese Advocatenkantoor bvba. Wij verzamelden de beste raad voor (ver)bouwers.

1. Afsluiten van een aannemingsovereenkomst

 • Doet de aannemer een beroep op een onderaannemer om bepaalde werken uit te voeren, moet de bouwheer zich in geval van schade richten tot de partij met wie hij een contract heeft. In dit geval is dat dus de aannemer.
  Draait aannemer op voor fouten onderaannemer?

2. Afsluiten van een architectenovereenkomst

 • Maak bij je zoektocht naar een architect duidelijke, schriftelijke afspraken over de kostprijs van de prestaties die de architect verricht in de voorfase van een mogelijke architectenovereenkomst: Ook een vriendendienst moet betaald worden
koppel notaris


© Getty Images  

verkoop notaris vastgoed


© Getty Images  

3. Kostprijs van de werken

4. Aansprakelijkheid van aannemer/architect voor gebreken aan het bouwwerk

 • Wanneer je aannemer een goed levert dat na verloop van tijd defecten vertoont, kan je als bouwheer naast de aannemer ook de oorspronkelijke verkoper van de zaak aanspreken in vrijwaring: Vordering bouwheer tegen leverancier aannemer
 • Voordat de bouwheer met een aannemer een overeenkomst aangaat om een constructie op oorspronkelijke wijze te renoveren, doe je er goed aan het oude concept te laten herevalueren in functie van de huidige ‘stand van de wetenschap en techniek’. Doe dit bijvoorbeeld met behulp van een architect, om zo technische complicaties, die eigen zijn aan een bepaald concept, te vermijden: Informatieverplichting tegenover aannemer
 • Doet de aannemer een beroep op een onderaannemer om bepaalde werken uit te voeren, moet de bouwheer zich in geval van schade richten tot de partij met wie hij een contract heeft. In dit geval is dat dus de aannemer. Draait aannemer op voor fouten onderaannemer?
 • Neem in de overeenkomst met de architect en aannemer een clausule op waarin staat dat de architect/aannemer aansprakelijk is ten aanzien van derden voor de schade en overlast die 'de maat van de gewone buurschapnadelen' overschrijdt bij het uitvoeren van de werken. Wie draait op voor schade bij buren?
Architect plan bouwplan plattegrond


© Getty Images  

overeenkomst akkoord contract gezin architect aankoop document tekenen


© Getty Images  

5. Aansprakelijkheid van de bouwpromotor

 • Als een belofte van overeenkomst niet wordt gevolgd door het afsluiten ervan, ben je in principe schadevergoeding verschuldigd aan de bouwpromotor. Als de aankoopbelofte onvoldoende informatie bevat, kan je die aankoopbelofte nietig laten verklaren zonder schadevergoeding te moeten betalen: Kan je afzien van een woningaankoop na een belofte?
 • Bij een ruilovereenkomst tot het verkrijgen van een woning of appartement op plan of in aanbouw, bestaat er discussie of de beschermingswaarborgen die de Woningbouwwet ten voordele van de particulier oplegt, wel van toepassing zijn. Het is aangeraden om dit in de ruilovereenkomst expliciet te bedingen.
  Welke wet van toepassing bij ruildeal particulier met promotor?

6. Eigen aansprakelijkheid van de bouwheer

7. Burenhinder

Een eigenaar laat werken uitvoeren aan zijn woning. Bij deze werken wordt de zijmuur, die tegen de woning van zijn buurman gebouwd is, afgebroken. Hierdoor is de muur van de woning van de buurman een tijdje onbeschermd, waardoor er binnen schade aan het behang ontstaat. Wat te doen in zo'n situatie?
Wie is verantwoordelijk voor schade aan een naburig pand?
Schadevergoeding bij burenhinder

Meer info: Advocatenkantoor Dehaese & Dehaese

12 dingen die je moet weten over verbouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwregelgeving/20354/checklist-gouden-ver-bouwraad-uit-coupe-advocaat/