livios logo

57% van Vlaamse woningen voldoet niet aan de eisen: is dit de oplossing?

Maar liefst 57% van de woningen in Vlaanderen heeft herstellingen, renovaties of een totaalrenovatie nodig om te voldoen aan de huidige minimale kwaliteitseisen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Wonen. Bovendien haalt bijna 95% van de Vlaamse woningen momenteel de energiedoelstellingen van het Renovatiepact 2050 niet.

Drie keer zo snel renoveren

Om alle Vlaamse woningen tegen 2050 energiezuinig te maken, moeten we ieder jaar 2,5% van die gebouwen renoveren. Drie keer zo snel als nu, met andere woorden. Die conclusie trekt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) uit het onderzoek van het Steunpunt Wonen. Volgens de VCB is een verplichte renovatie binnen de vijf jaar na aankoop van je woning dé manier om dat doel te bereiken. Maar de organisatie ziet ook hindernissen.

Foto Getty Images
  

Foto Getty Images
  

Betaalbaarheid verhogen

De grootste daarvan? Betaalbaarheid. “Verbouwen is de afgelopen jaren niet duurder geworden, maar de stijgende vastgoedprijzen wegen zwaar op het renovatiebudget van gezinnen”, aldus de VCB. “Ook veel ouderen en mensen met minder budget zijn huiseigenaar. Bovendien beseffen kopers vaak niet hoeveel een renovatie kost. Daarover kan de Woningpas verbouwers meer inzicht bieden. In ieder geval moet de overheid woningbezitters beter stimuleren om energetische ingrepen te doen.”

Eigen inbreng

Een andere hinderpaal is de eigen financiële inbreng die banken vragen bij een (ver)bouwlening. De VCB wil dat kredietverleners daarbij niet alleen rekening houden met de vastgoedprijs bij aankoop, maar ook met de middelen die kopers daarna overhouden om te renoveren. Zo vermijden banken dat ze te veel slechte woningen financieren en zal de prijsvorming zich beter gaan verhouden tot de kwaliteit van de woning.

Begeleiding en ontzorging

Ook Bouwunie vindt dat de drempel om sneller te renoveren te hoog ligt. De organisatie pleit daarom voor meer en betere renovatiepremies. “Vandaag heb je bijvoorbeeld maar in 32 Belgische steden recht op het verlaagd btw-tarief van 6% bij sloop en heropbouw. De overheid moet dat uitbreiden naar heel België”, zegt afgevaardigd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Bovendien willen Vlaamse gezinnen duidelijkheid over de financiële gevolgen en toekomstige verplichtingen voor ze hun woning energetisch verbeteren. Zeker 65-plussers en mensen in energiearmoede hebben meer begeleiding en ontzorging nodig.”

10 dingen die je moet weten over verbouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwregelgeving/57-van-vlaamse-woningen-voldoet-niet-aan-de-eisen-is-dit-de-oplossing/