Asbest verwijderen? Zo raak je er makkelijk en veilig vanaf

Heb jij nog asbesthoudende golfplaten, afvoerpijpen of isolatiematerialen bij je thuis? Dan kan je die materialen binnenkort in bijna heel Vlaanderen veilig laten ophalen aan je voordeur. Dat meldt Het Nieuwsblad. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt ongeveer 7 miljoen euro vrij om Vlaanderen tegen 2040 volledig asbestvrij te maken.

Sinds 2001 is het verboden om asbest te gebruiken. Toch sterven er in België jaarlijks nog ongeveer 700 mensen door de blootstelling eraan. Minister Zuhal Demir schat dat er in alle Vlaamse gebouwen samen nog 2,3 miljoen ton materialen zitten die asbest bevatten. Om je te stimuleren die materialen uit je woning te verwijderen en te zorgen dat je er ook op een veilige manier vanaf geraakt, kan je binnenkort in acht op de tien Vlaamse gemeenten je asbest laten ophalen aan je voordeur. Zo wil minister Demir Vlaanderen ­tegen 2040 volledig asbestveilig maken, ook al ziet ze dat als een grote uitdaging. Bovendien kan je vanaf 2021 aanspraak maken op een verhoogde premie als je je asbesthoudende dakisolatie weghaalt en je dak opnieuw isoleert met veilige materialen.

Zo werkt het

Heb jij nog asbesthoudende materialen en wil je ze laten ophalen? Dan kan je gespecialiseerd verpakkings- en beschermingsmateriaal bestellen bij je (vereniging van) gemeente(n). Je ontvangt dan onder meer een speciaal ontworpen afvalzak waar je je asbesthoudende golf­platen in kwijt kan, die de verantwoordelijke firma zo veilig bij je komt oppikken. Helemaal gratis is dat niet: voor zo’n zak betaal je 20 euro. Anderzijds geraak je op een veilige manier van je asbest af zonder dat je er zelf voor naar het containerpark moet. Al bij al kost het je zo 80% minder dan wanneer je alles zelf afhandelt. Wil je zelf je asbest op een veilige manier verwijderen? Lees hier hoe je eraan begint. Op de website van OVAM kan je terecht voor extra instructiefilmpjes.

Opgelet: Wil je je asbest laten ophalen? Wacht dan niet te lang om je aan te melden. In sommige gemeenten is het aantal aanvragen nu al zo groot dat ze er met wachtlijsten moeten werken.

“Verwijder asbest niet zelf”

Ben je van plan om zelf je asbesthoudende materialen te verwijderen? Volgens de Bouwunie laat je dat voor je eigen veiligheid toch maar beter aan een professional over. “Onze sector doet de nodige inspanningen om aannemers aan te leren hoe ze veilig asbest kunnen weghalen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Tegelijkertijd moedigt de overheid onervaren burgers aan om het gewoon zelf te doen met niet meer dan een mondmasker als bescherming. Zowel op vlak van gezondheid als veiligheid is dat compleet onverantwoord. We vragen de Vlaamse overheid dan ook om burgers niet meer op te roepen zelf asbest te verwijderen, maar om gespecialiseerde aannemers in te schakelen.”

Strenge boetes

Tegelijkertijd waarschuwt de sectororganisatie voor bouwbedrijven die asbest op een onveilige manier verwijderen. “Ook dat is volledig onverantwoord”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Zulke cowboys brengen de gezondheid van hun werknemers, onderaannemers en de bewoners in gevaar. Alleen correct opgeleide werknemers mogen asbest verwijderen, en altijd met de nodige zorg en op de juiste manier. Als je beroep doet op een erkende asbestverwijderingsfirma, moet je ook zeker kunnen zijn dat die de werken op een correcte en veilige manier aanpakt. Bouwbedrijven die dat niet doen, verdienen strenge boetes.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media