livios logo

Aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw en renovatie stijgt: “Nog extra stimulansen nodig”

In 2020 werden er meer bouwvergunningen uitgereikt dan het jaar voordien. Zowel voor nieuwbouwwoningen als renovatiewerken. Dat meldt Bouwunie. De beroepsvereniging is positief en hoopt dat deze trend zich in 2021 verder zet. Ze pleit ook voor extra ondersteunende maatregelen.

Vergunningen voor nieuwbouw

In 2020 werden er ondanks de coronacrisis 43.326 bouwvergunningen uitgereikt in Vlaanderen voor nieuwbouw. Dat is een stijging van 1% ten opzichte van 2019. Het gaat om 18.746 vergunningen voor eengezinswoningen en 24.580 voor appartementen, respectievelijk gestegen met 4,3% en gezakt met 1,3% ten opzichte van het jaar voordien.

Meer renovaties

Voor doorgedreven renovaties reikte Vlaanderen zo’n 18.973 vergunningen uit in 2020. Dat zijn er maar liefst 9% meer dan het jaar ervoor. “Dit is het tweede hoogste aantal vergunningen voor woningrenovaties in de laatste twintig jaar. Dat is goed nieuws voor het behalen van de klimaatdoelstellingen”, vertelt Jean-Pierre Waeytens, gelegeerd bestuurder van Bouwunie. Ongeveer 95% van alle woningen in Vlaanderen moeten tegen 2050 nog gerenoveerd worden om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. De renovatiegraad moet dus nog sterk stijgen.

grafiek vergunningen nieuwbouw 2021

In 2020 werden er in Vlaanderen 43.326 bouwvergunningen uitgereikt voor nieuwbouw en 18.973 vergunningen voor renovaties.


© Bouwunie  

grafiek vergunningen nieuwbouw 2021 huizen en flats

Bij nieuwbouw gaat het om 18.746 vergunningen voor eengezinswoningen en 24.580 voor appartementen.


© Bouwunie  

Hoopgevend

Ondanks de coronacrisis vindt Bouwunie deze cijfers hoopgevend. “Uiteraard werden voor veel vergunningen die in 2020 zijn afgeleverd al plannen gemaakt voor de crisis uitbrak. We hopen dat in 2021 deze stijgende trend zich verderzet”, zegt Waeytens. Daarom pleit Bouwunie ook voor nog extra ondersteunende maatregelen.

Extra stimulansen nodig

Concreet doet Bouwunie twee voorstellen. Om te beginnen pleit ze voor een belastingvoordeel voor alle bouw- en verbouwwerken aan de woning: 15% van alle bouwuitgaven en investeringen aftrekbaar maken van het belastbaar inkomen met een maximum van 7.000 euro per jaar. Voor energiebesparende uitgaven wil de beroepsfederatie dit verhogen tot 9.000 euro.

Daarnaast pleiten ze ook voor minder strenge voorwaarden voor de btw-verlaging tot 6% voor afbraak en heropbouw. “Nu vallen te veel mensen uit de boot”, vindt Waeytens. Daarom is Bouwunie vragende partij om de beperking tot twee jaar te verlengen en om de zeer beperkende voorwaarde van ‘enige en eigen’ woning te laten vallen.

12 dingen die je moet weten over verbouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwregelgeving/60162/aantal-bouwvergunningen-voor-nieuwbouw-en-renovatie-stijgt-nog-extra-stimulansen-nodig/