livios logo

"Risico dat sommigen binnen 15 jaar opnieuw energetisch moeten renoveren"

Van plan om de energetische prestaties van je woning aan te pakken en te investeren in nieuw buitenschrijnwerk, na-isolatie of nieuwe verwarmingstechnieken? Denk dan in lange termijn. Dat is de raad van Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. "Anders dreigt het risico dat je woning binnen 15 à 20 jaar energetisch achterhaald is en je opnieuw moet beginnen."

Totaalpakket ...

"Vaak gaan bouwheren niet ver genoeg in hun energetische renovaties", aldus Van Dyck.

Foto Ytong
  

Als je stap per stap energetisch gaat renoveren, zorg er dan voor dat die stappen logisch op elkaar aansluiten. Een bepaalde stap mag een volgende maatregel immers niet uitsluiten.

Foto Luminus
  

"Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen die vandaag energetisch renoveren binnen 15 of 20 jaar alles moeten herdoen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen", klinkt het bij Van Dyck.

Foto Koramic
  

"Gebouwen worden gemiddeld om de 30 jaar gerenoveerd. Daarom is het belangrijk dat we bij huidige renovaties al verder kijken dan de 2020-doelstellingen van Europa", vertelt Van Dyck. "In die zin is het belangrijk dat energetische renovaties meteen ver genoeg gaan. Ideaal is een totaalpakket van verschillende, gelijktijdige ingrepen."

... of spreiden?

"We stellen vast dat bouwheren vaak kiezen voor een stapsgewijze aanpak." Dat gebeurt vaak vanuit financiële overwegingen. In één klap je ramen, gevel, dak enzovoort aanpakken, vertaalt zich immers in één grote investering. Als je die ingrepen spreidt door bijvoorbeeld eerst je verwarmingsketel te vervangen en na enkele jaren pas je ramen, kan je uitgaven verdelen over verschillende jaren.

Zorg voor een totaalplan

"Als je stapsgewijs te werk gaat, is het heel belangrijk dat die verschillende stappen in een groter plan kaderen", aldus Van Dyck. Je moet een totaalplan hebben. Waar wil je naartoe met je energetische renovatie? Er zomaar lukraak enkele maatregelen uitkiezen, kan niet. "Er zijn bouwheren die eerst superisolerend glas plaatsen, om enkele jaren daarna te ontdekken dat ze het zichzelf moeilijker hebben gemaakt om hun gevel langs buiten te isoleren. Dat mag natuurlijk niet. Een bepaalde stap mag een volgende maatregel niet uitsluiten."

Risico

"De doelstellingen voor 2020 zijn lovenswaardig en hebben heel wat in beweging gezet, maar er is nood aan een langetermijnvisie. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen die vandaag energetisch renoveren binnen 15 of 20 jaar alles moeten herdoen om de wettelijke verplichtingen te halen?" Is dat dan een scenario om rekening mee te houden? "Dat is een risico dat om de hoek loert als we te kleinschalig renoveren of het totaalplaatje niet zien."

Verder dan het minimum

"Bouwheren moeten er van bewust zijn dat ze ver genoeg moeten gaan met hun energetische ingrepen. Als je je dak gaat na-isoleren, kies dan niet voor het minimum aan isolatie, maar plaats een paar centimeter extra. Die paar extra centimeters zijn de kost niet en je woning is meteen klaar voor de toekomst."

Totaalrenovaties aanmoedigen

Welke rol moet de overheid in dit verhaal spelen? "Het is aan hun om totaalrenovaties aan te moedigen door ze financieel aantrekkelijk te maken, zodat bouwheren eerder zullen kiezen voor een grondige totaalaanpak in plaats van niet verregaande afzonderlijke ingrepen. In Duitsland gebeurt dit al en je ziet dat die aanpak aanslaat."
Het is ook belangrijk dat er een eenduidig en transparant premiebeleid komt. "Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Duidelijke deadlines kunnen bouwheren aanmoedigen om binnen een bepaalde periode een werk te laten uitvoeren, als ze weten dat ze daarna dat extraatje mislopen. Natuurlijk net het tegenovergestelde van wat nu pas is gebeurd: van de ene dag op de andere worden er heel wat premies geschrapt."

Aannemers en architecten moeten informeren

"In dit verhaal is ook een rol weggelegd voor aannemers en architecten. Zij zullen de bouwheer moeten informeren over wat kan en welke stappen ze het best zetten", besluit Van Dyck.

Hoe en waar informeren?

Heb je vragen over je toekomstige energetische renovatie? Of wil je je verbouwplannen eens voorleggen aan iemand met kennis van zaken? Dat kan - en soms zelfs gratis! Elke Vlaamse provincie heeft immers minstens één informatiecentrum waar je terecht kan voor planadvies op maat. Klik voor interessante adressen door naar het artikel Op zoek naar duurzaam bouwadvies? Hier kan je terecht!

10 dingen die je moet weten over verbouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwregelgeving/risico-dat-sommigen-binnen-15-jaar-opnieuw-energetisch-moeten-renoveren/