livios logo

(Ver)bouwen? Woningpas helpt je nu nog beter op weg

Sinds 25 juni 2021 beschikt de woningpas over een digitale kluis waarin je als eigenaar zelf alle documenten over je woning kan opladen en bewaren. Het doel? De woningpas zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken, zodat je er alle nodige informatie in een handomdraai terugvindt als je een woning wil (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren.

De digitale kluis is een handige en veilige online verzamelplaats waarin je alle relevante digitale bestanden over je woning kan opslaan en raadplegen. Denk maar aan (ver)bouwplannen, attesten en keuringen, verslagen, onderhoudsdocumenten, foto’s en facturen van uitgevoerde werken, het EPC, .... Je kan er bovendien de foto’s van je renovatiewerken bewaren, waardoor je nog beter het overzicht behoudt over het (ver)bouwproces. Ben je van plan om je woning te verkopen? Dan vind je in de digitale kluis bovendien een handig overzicht van alle verplichte en ingevulde documenten, waardoor je ze makkelijk kan overdragen aan de volgende eigenaar.

Hoe werkt het?

Hoe je daar aan begint? Simpel: via het tabblad ‘Attesten en documenten’ kan je in de digitale kluis alle documenten opladen en bewaren in enkele vooraf bepaalde categorieën: plannen, verslagen & adviezen, attesten & keuringen, onderhoudsdocumenten en bewijsstukken van uitgevoerde renovatiewerken. Alleen jij als eigenaar kan die documenten raadplegen, tenzij je zelf toegang geeft aan bijvoorbeeld je notaris, een deskundige of een geïnteresseerde koper of huurder. Zo zien die personen automatisch ook alle documenten waar jij aan kan, wat je heel wat opzoek- en verzendwerk bespaart. Verkoop je je woning? Dan gaan al je bewaarde documenten automatisch naar de nieuwe eigenaar. Heb je dat liever niet? Dan kan je ze op voorhand verwijderen.

EPCEnergieprestatiecertificaat

In de digitale kluis kan je alle relevante digitale bestanden over je woning opslaan en raadplegen, zoals verbouwplannen, vergunningen en het EPC.


© Vlaams Energieagentschap  

renoveren renovatie appartement huis schatten inspectie verbouwen

De woningpas is een soort digitaal paspoort voor je huis of appartement. Je vindt er een schat aan relevante informatie om de energiezuinigheid van je woning gericht te verbeteren.


© Getty Images  

Wat is de woningpas?
Ga je een huis of appartement (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren? Daar komt heel wat papierwerk bij kijken. Daarom vind je sinds 2018 alle relevante info over je woning terug in de woningpas van de Vlaamse overheid. Je kan het beschouwen als een digitaal paspoort voor je huis, waarin je alle gegevens rond energie, isolatie, stedenbouwkundige vergunningen en nog veel meer kan verzamelen en raadplegen. Bovendien kan je er via een tool je eigen energiescore berekenen en met de woningkwaliteitswijzer de kwaliteit van je woning checken. Verder vind je er een overzicht van de attesten die je nodig hebt om je woning te (ver)kopen, (ver)huren of (ver)bouwen en een van alle beschikbare renovatiepremies.

“Goede stap naar meer energiezuinige renovaties”

De Vlaamse Confederatie Bouw benadrukt nog dat de digitale kluis en de woningpas een belangrijke rol spelen om het Vlaamse woningpark energiezuiniger te maken. “De woningpas helpt (ver)bouwers beter inschatten welke renovatiewerken en energetische ingrepen hun huis nodig heeft”, zegt directeur-generaal Marc Dillen. “En dat is broodnodig, want alleen door iedere woning systematisch te renoveren als die van eigenaar verandert, kunnen we de energiedoelstellingen van 2050 halen. We moeten nog drie keer sneller renoveren dan we nu doen om de 2,9 miljoen ondermaatse Vlaamse woningen tijdig klaar te maken voor de toekomst.”

Meer weten of zelf aan de slag? Raadpleeg je woningpas op woningpas.vlaanderen.be.

12 dingen die je moet weten over verbouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwregelgeving/ver-bouwen-woningpas-helpt-je-nu-nog-beter-op-weg/