livios logo

Welke EPB-eisen voor jouw verbouwing?

Voor nieuwbouw is het simpel. Elke nieuwe woning moet beantwoorden aan de EPB-eisen. Maar hoe zit dat bij jouw verbouwing? Minder simpel. Want niet elke renovatie is even uitgebreid. Wij zoomen in op de spelregels voor werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of melding nodig is.

En welke werken zijn dat dan? Er is jammer genoeg geen duidelijke opdeling vergunning-melding. Een melding is een vergunning light, maar dat betekent niet dat hier enkel kleinere werken onder vallen. Onder bepaalde voorwaarden volstaat een melding zelfs voor een hele bijbouw. Aan je architect om dit bij jouw gemeente af te checken. Verbouw je zonder architect? Steek je licht dan rechtstreeks op bij de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente.

Ingrijpend of gewoon?

Terug naar de EPB-eisen. Aan welke voorwaarden moet jouw renovatie allemaal voldoen? Het antwoord hangt samen met het antwoord op de vraag: is jouw verbouwing een ingrijpende energetische renovatie of een gewone renovatie? Want voor beide types legt de Vlaamse overheid andere energetische eisen op.

energie huis besparing verbruik groene groen epc epb

De energetische eisen voor jouw vergunnings- of meldingsplichtige verbouwing hangt af van de omvang van de werken.


  

renovatie werf sanitaire leidingen koud warm water badkamer

Gaat het om een totaalrenovatie waar de bestaande installaties baan moeten ruimen...

Foto Luminus
  

isolatie muur muurisolatie Fotografie_TomLinster-3697

... en je de buitenschil inpakt? Dan val je onder de noemer 'ingrijpende energetische renovatie'. En is het eisenpakket uitgebreider.

Foto Recticel Insulation
© Fotografie Tom Linster  

1. Ingrijpende energetische renovatie

We citeren: "Een ingrijpende energetische renovatie is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die grenzen aan de buitenomgeving, worden (na)geïsoleerd."

Wat?

De term technische installaties betekent bij renovaties vaak zoveel als de verwarmingsketel. Hoort daar bijvoorbeeld niet bij: de elektrische installatieVolledig is al wat vager: wat als je bijvoorbeeld je ketel vervangt maar de radiatoren laat hangen? En scheidingsconstructies die grenzen aan de buitenomgeving? Dat zijn niet alleen je muren, maar ook je dak en vloer.

In de praktijk: een totaalrenovatie waar de hele buitenschil wordt geïsoleerd en de oude technieken eruit gaan.

De eisen?

  1. Een maximaal E-peil van 70 (vanaf 2020).
  2. Ventilatie: dezelfde spelregels als bij nieuwbouw.
  3. Maximale U-waarden voor nieuwe/vernieuwde/nageïsoleerde constructiedelen

En dat betekent voor jou?

Dat je een EPB-verslaggever moet aanstellen. Bij dit type renovatie is ook typisch een architect betrokken. Deze twee bouwpartners waken erover dat je E90 haalt. Het E-peil is de energetische totaalscore van je woning. Hoe lager dat getal, hoe energiezuiniger.

Dat je een ventilatiesysteem moet integeren. In de droge ruimtes moet er verse lucht binnenkomen, in de natte ruimes wordt die afgevoerd. Geen idee waarover we het hebben? Onze rubriek Ventilatie maakt je wegwijs.

Dat als je je muren, vloer of dak na-isoleert, je dat meteen doorgedreven genoeg moet doen. Idem voor nieuwe constructies. De U-waarde drukt - kort door de bocht - uit hoe goed een bepaald constructieonderdeel isoleert. Het is een vrij technische materie en iets wat je EPB-verslaggever voor zijn rekening neemt.

Azorra en Calenta - Warmtepompboiler met gaswandketel - Remeha.JPG

Is je meldingsplichtige renovatie kleinschaliger? Vervang je bijvoorbeeld je ketel...

Foto Remeha
  

isolatie vloer vloerisolatie Renotherm zoldervloer zolder na-isolatie

... en isoleer je je zoldervloer? Dan gaat het om een gewone renovatie. En is het eisenpakket wat beperkter.

Foto Unilin Insulation
  

2. Gewone renovatie

Geen specifieke definitie. 

Wat?

Dat betekent zoveel als: elke meldings- of vergunningsplichte renovatie die niet onder de noemer energetische renovatie valt.

Het eisenpakket?

  1. Isolatie-eisen voor nieuwe constructieonderdelen.
  2. Minimale ventilatievoorzieningen.
  3. Minimale eisen voor daken, muren en vloeren die je na-isoleert.
  4. Eisen voor installaties die je vervangt of vernieuwt.

En dat betekent voor jou?

Wat je moet verstaan onder ventilatievoorzieningen lees je in het artikel Ventilatie bij renovatie. Of wil je meer weten over de installatie-eisen?

De isolatie-eisen. Dezelfde redenering als bij de ingrijpende energetische renovatie: als je isoleert, moet dan meteen doorgedreven genoeg zijn. Als je je buitenmuur laat na-isoleren bijvoorbeeld, moet dat met een bepaald minimumpakket aan isolatie.

En de constructie-onderdelen en installaties waar je niets aan doet, ten slotte? Daar gelden geen eisen voor.

Meer weten?

Best wel complex allemaal. Wij deden ons best om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Is er iets wat je toch niet snapt? Lees dan hier verder.

12 dingen die je moet weten over verbouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwregelgeving/welke-epb-eisen-voor-jouw-verbouwing/