livios logo

Systeembouw

Bij systeembouw worden volledige constructiedelen in de fabriek opgebouwd. De montage van een gemiddelde woning duurt vier tot vijf werkdagen. Maar dan heb je wel een bijna volledig afgewerkte ruwbouw, inclusief isolatie, dorpels, buitenschrijnwerk én gevoegd gevelmetselwerk.

Hoe zit een systeembouwwoning in elkaar?

Opbouw

In het atelier van de fabrikant worden eerst de gevelelementen samengesteld. Zo vermijd je risico op schade of tijdsverlies door slecht weer. Een robot plaatst de gevelstenen in het juiste verband. Daarna is het schrijnwerk aan de beurt en wordt er op de bakstenen een laag vezelbeton aangebracht, gevolgd door isolatie met de nodige verbindingswapening.

De voorzieningen voor de elektrische installatie en de uitsparingen voor sanitaire leidingen worden nu eveneens geplaatst. Een betonlaag op basis van geëxpandeerde kleikorrels vormt ten slotte de binnenschil van de buitenmuur. Resultaat? Een betonnen muuropbouw met het uitzicht van een gemetselde gevel.

systeembouw9


© Danilith  

systeembouw3


© Danilith  

systeembouw3


© Danilith  

systeembouw4


© Danilith  

systeembouw5


© Danilith  

 

Het plaatsen van dorpels, ramen en het invoegen gebeuren manueel. Op de werf wordt alles gemonteerd, ook de dakelementen, die volgens hetzelfde principe gemaakt worden.

Isolatie

De kant-en-klare muren beschikken over een aaneengesloten isolatielaag van 10 cm polyurethaan (pur). Daarmee voldoen ze aan de strengste energienormen en is de kans op koudebruggen uitgesloten. Net als met de andere bouwmethodes kan je ook met systeembouw zonder problemen bijna-energieneutraal (BEN) bouwen.

Uitzicht

Bij deze bouwmethode krijg je hetzelfde uitzicht als een klassieke woning met een gemetselde gevel. Dat is dan ook een van de voordelen: je kan sneller bouwer, maar houdt tegelijkertijd ook vast aan het vertrouwde uitzicht van bakstenen.

systeembouw2


© Danilith  

systeembouw7


© Danilith  

systeembouw8


© Danilith  

systeembouw

Foto Batimoi
© Danilith  

systeembouw6


© Danilith  

 

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

  • Snelle bouwmethode: binnen de zes maanden is je woning instapklaar;
  • Weersonafhankelijk: omdat alle constructie-elementen opgebouwd worden in de fabriek loopt je project geen vertraging op;
  • Geen uitvoeringsfouten: omdat nagenoeg alle onderdelen op voorhand samengesteld worden;
  • Prijszekerheid: aangezien alle details op voorhand vastliggen, weet je exact hoeveel je woning zal kosten.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

  • Minder ontwerpvrijheid: je bent gebonden aan de productiemogelijkheden van de fabrikant. Ronde muren zijn uitgesloten;
  • Vroeg knopen doorhakken (soort schrijnwerk, aantal stopcontacten…) omdat je achteraf moeilijk wijzigingen kan aanbrengen;
  • Beperkt aantal aannemers: slechts weinig bouwfirma’s leggen zich toe op systeembouw.

12 dingen die je moet weten over verbouwtechnieken


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwtechnieken/16488/systeembouw/