livios logo

Klassieke bouwtechniek versus prefab

Ondanks de baksteen in de maag van de Belg, kan je een huis op verschillende manieren bouwen. Naast de traditionele bouwtechniek, zijn er tal van alternatieve bouwmethodes die in meer of mindere mate gebruikmaken van prefab bouwelementen.

Traditionele bouwtechniek

Populairste optie

De klassieke bouwmethode, met een dragend binnenspouwblad, een luchtspouw en een buitenspouwblad, blijft met voorsprong het populairst.

Daarvoor zijn twee redenen.

  1. Enerzijds blijft bouwen bij ons een zeer individueel gegeven, waardoor we op zoek gaan naar een zo flexibel mogelijk bouwsysteem.
  2. Anderzijds telt ons land veel kleine bouwbedrijfjes, gegroeid rond een metser-zaakvoerder, die trouw blijven aan de traditionele methode.

Knowhow en keuzevrijheid

De traditionele bouwmethode biedt verschillende voordelen. Door de grote flexibiliteit tijdens het bouwproces, hoef je niet onmiddellijk alle knopen door te hakken, maar kan je sommige keuzes (zoals de plaatsing van de stopcontacten en de keuze van de ramen) relatief gemakkelijk uitstellen.

Bovendien leent deze bouwmethode zich voor de meest uiteenlopende bouwstijlen en heb je een grote keuzevrijheid wat betreft architecten, aannemers en bouwbedrijven.

Lijm uitrollen

De traditionele bouwtechniek, met een dragende binnenmuur, een luchtspouw en façade, blijft met voorsprong het populairst in ons land.

Foto Porotherm
  

huis werf houtskeletbouw houtskelet woning nieuwbouw bouwtechniek

Wil je vooral snel bouwen? Dan is een alternatieve methode, zoals houtskeletbouw, het overwegen waard.

Foto Dewaele Woningbouw
  

… of prefab

De laatste jaren winnen ook alternatieve bouwmethodes terrein, zoals houtskeletbouw, systeembouw, betonbouw en staalframebouw. Daar zijn drie belangrijke redenen voor.

Sneller bouwen

Een klassieke bouw duurt één tot anderhalf jaar. Heb je geen zin om zo lang te wachten (bijvoorbeeld om huurkosten uit te sparen), dan kan je je bouwtijd inkorten dankzij een alternatieve bouwmethode.

Met systeembouw, waarbij volledige constructiedelen in de fabriek opgebouwd worden, staat je volledig afgewerkte ruwbouw in maximum vijf werkdagen recht, inclusief isolatie, wachtbuizen voor technische leidingen, dorpels, ramen en deuren en gevelbekleding.

Ga je voor houtskeletbouw of staalframebouw, dan is de dragende structuur in vijf tot zeven werkdagen klaar. Daarna kan je verder met de afwerking. Bij betonbouw mag je uitgaan van twee maanden voor een regen- en winddichte ruwbouw.

Gemiddeld mag je rekenen op een bouwtermijn van zes maanden voor een volledig afgewerkte woning. Dat is twee keer sneller dan de traditionele bouwtechniek. Dat komt omdat niet alleen de ruwbouw sneller gaat, maar ook de afwerking. Omdat alle bouwdelen op maat gemaakt worden, hoef je bijvoorbeeld niet te wachten tot de ruwbouw klaar is om het schrijnwerk te bestellen.

Minder uitvoeringsfouten

Als gevolg van de steeds strengere eisen op het vlak van isolatie en ventilatie, neemt het belang van een correcte plaatsing op de werf alsmaar toe. Daarom zijn alternatieve bouwmethodes die gebruikmaken van prefab onderdelen, interessant, omdat alle constructiedelen al in de fabriek afgewerkt worden onder gecontroleerde omstandigheden.

Prijszekerheid

Een nadeel van alternatieve bouwmethodes is dat je veel keuzes al lang op voorhand moet maken. Maar daar staat dan wel tegenover dat je onmiddellijk al een goed beeld hebt van de uiteindelijke kostprijs.

houtskeletbouw houtskelet sleutel-op-de-deur SOD

Een nadeel van alternatieve bouwmethodes is dat je veel keuzes al lang op voorhand moet maken. Maar daar staat dan wel tegenover dat je onmiddellijk al een goed beeld hebt van de uiteindelijke kostprijs.

Foto Sibomat NV
  

gevelstenen gevelsteen vandersanden bis 2015

Welke bouwmethode je ook kiest, een bakstenen gevel vormt meestal geen enkel probleem.

Foto Vandersanden
  

Impact op jouw bouwproject

Naast de klassieke manier van bouwen, zijn ook alternatieve methodes het overwegen waard. Zeker als je veel belang hecht aan bouwsnelheid. Als je dus op voorhand al weet welke bouwmethode jouw voorkeur geniet, ga dan op zoek naar bouwpartners die ermee vertrouwd zijn.

De meeste alternatieve technieken zijn ondertussen al goed ingeburgerd. Het zal dus geen enkel probleem zijn om hiervoor een architect of aannemer te vinden. Soms ga je beter langs bij de fabrikant, zoals voor staalframebouw. Want die methode bestaat nog maar pas in België, waardoor er nog niet zo veel referenties zijn. De fabrikant kan jou dan in contact brengen met de juiste bouwpartners.

Conclusie

Bouwen kan op verschillende manieren en het loont de moeite om hier op voorhand over na te denken. De traditionele manier van bouwen blijft het populairst en heeft het voordeel dat de meeste bouwbedrijven en architecten ermee vertrouwd zijn.

Alternatieve bouwtechnieken, zoals houtskeletbouw of systeembouw, maken gebruik van prefab constructiedelen en zijn daardoor sneller in uitvoering. Tijdwinst is dan ook het belangrijkste voordeel.

12 dingen die je moet weten over verbouwtechnieken


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwtechnieken/42110/klassieke-bouwtechniek-versus-prefab/