Riet en Nicolas bouwen oude loods om tot woning die baadt in daglicht

Riet (43) en Nicolas (41) kochten enkele jaren geleden een loods in Gentbrugge, die op de site van een oude stoombrouwerij lag. Het architectenbureau Atelier Janda Vanderghote kreeg de speciale opdracht om de loods om te bouwen tot een woning. Het koppel droomde samen met hun twee dochters Mona (10) en Elly (8) van een woning met veel daglicht en bergruimte. Het resultaat kan je online bezichtigen tijdens de digitale ‘blijf-in-uw-kot’ editie van de Renovatiedag.

Het perceel van Riet en Nicolas maakte deel uit van een binnengebied van een inbreidingsproject met gezinswoningen. Omdat het koppel pas een appartement had gekocht, verhuurden ze de loods de eerste jaren aan een schrijnwerker. Terwijl droomden ze ervan om het industriepand op termijn om te bouwen tot hun gezinswoning.

Open woning met veel lichtinval

Riet en Nicolas klopten voor het ontwerp aan bij het architectenbureau Atelier Janda Vanderghote. “Het koppel wou een open woning met veel lichtinval en bergruimte. Ze wilden er veel vrienden en familie kunnen ontvangen, maar het was ook belangrijk dat ieder zijn eigen plekje had. En uiteraard hadden ze een strikt vooropgesteld budget”, vertellen architecten Indra Janda en Menno Vanderghote. “Het strikte budget zagen we eerder als een uitdaging dan als een belemmering. We voorzagen een op maat gemaakte staalbouw met industriële elementen.”

Combinatie van beton en staal

In 2017 startten de verbouwingswerken. “Het sheddak van de loods werd afgebroken, maar de bestaande betonstructuur werd behouden. Die had geen dragende functie meer, maar vormde de blauwdruk van het plan. Tussen de oude betonstructuur kwam een nieuwe staalstructuur”, leggen de architecten uit. Het zichtbare staal is in een lichtroze kleur geverfd. Zo krijg je een ongewone combinatie tussen industrieel beton en roos geschilderd staal. Typerend voor het huis van Riet en Nicolas.

Doos in loods

Omdat de architecten de betonstructuur wilden behouden, moest de nieuwbouw er echt in passen. “We lieten het nieuwe huis als een doos in de loods passen en lieten ruimte open aan de voor- en achterzijde van de perceelsgrens”, vertelt het architectenduo. “Achteraan is er over de hele breedte van de woning een patio voorzien, waar de slaapkamers op uit kijken. Aan de voorkant bleef er ruimte over voor een tuin die aan de open leefruimte grenst.”

Compacte leefruimte en gezellige buitenruimtes

De werken hebben ongeveer een jaar geduurd. Daarna konden Riet en Nicolas samen met hun twee dochters verhuizen naar hun nieuwe woning, waar ze ondertussen al ruim twee jaar wonen. “De dubbelhoge leefruimte is compact en toch multifunctioneel. Het gezin kan er veel vrienden ontvangen”, vertellen Indra en Menno. “Er kwam ook heel wat maatwerk bij kijken, bijvoorbeeld met de grote opbergwand in de leefruimte. Daarnaast probeerden we ook om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen. Zo heeft de woning één grote buitenruimte aan de leefruimte en een intieme patio aan de meer private ruimtes.”

Bezoek virtueel de knapste renovaties

Op 26 april organiseren NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen) en het magazine Ik ga Bouwen een "blijf-in-uw-kot" editie van de Renovatiedag. Je kan op een digitale manier knappe renovatieprojecten ontdekken in Vlaanderen. Ga naar www.renovatiedag.be/blijf-in-uw-kot-editie en wandel virtueel binnen in tientallen projecten. Ontdek de visie van de architect aan de hand van inspirerende podcasts en beleef de architecturale ingrepen dankzij verhelderende video's en foto's. Nog vragen over het project? De architect staat altijd klaar voor extra uitleg.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media