Je rijhuis snel en zorgeloos renoveren? Dat kan met een InschuifHuis

Koester je plannen om je bestaande rijhuis om te toveren tot een moderne, (bijna) energieneutrale woning? Dan is de kans groot dat je opkijkt tegen de lange verbouwperiode en twijfels hebt bij het onzekere kostenplaatje. Daar heeft LabLand, het laboratorium voor stedelijke vernieuwing, nu een oplossing voor. Een InschuifHuis neemt deze bekommernissen weg en helpt je om je rijhuis zorgeloos, snel, ecologisch en betaalbaar te renoveren.

Verbetering woonbestand

Als we de klimaatdoelstellingen willen bereiken, moeten we volop inzetten op een verbetering van het huidige woonbestand, inclusief de (energetische) renovatie van bestaande rijwoningen in onze steden en dorpen. In sommige gevallen is zo’n rijhuis zodanig verouderd dat je beter voor vervangbouw kiest, maar die werken duren vaak lang en het volledige kostenplaatje is op voorhand moeilijk te voorspellen. Of toch als je kiest voor klassieke vervangbouw, want LabLand biedt met het InschuifHuis een interessant alternatief.

Modulair houtbouwsysteem

Het InschuifHuis is een kwalitatieve, comfortabele en ecologische houtskeletbouwwoning. Die werd door architect Nikolaj De Meulder ontworpen volgens het modulair houtbouwsysteem Mobble van aannemer Inhout en Universiteit Gent. De woning wordt geprefabriceerd in een atelier, inclusief keuken, sanitaire ruimtes en technieken. “Eens de woning is afgewerkt, schuiven we ze letterlijk in op de plaats waar de oude werd gesloopt”, legt Kristof De Jaeger van Mobble uit. “Aan het inschuiven gaan slechts twee weken vooraf. Eén voor de sloop en één voor de grondwerken. Na het inschuiven volgt nog een week afwerking.”

Strak getimede verbouwperiode

De werkwijze van het InschuifHuis heeft verschillende voordelen voor de bouwheer. “Door de korte en strak getimede werfperiode weet je exact hoe lang je huis onbewoonbaar zal zijn. Bovendien is het kostenplaatje vooraf volledig afgeklopt”, vertelt Steven Vroman, voorzitter van LabLand. Zo kom je dus niet voor verrassingen te staan en kan je op zeer korte termijn genieten van alle voordelen van een moderne, (bijna) energieneutrale woning.

Klimaatvriendelijk en circulair bouwen

Bovenop de pluspunten voor de verbouwer heeft de Mobble-bouwmethode ook enkele voordelen voor het klimaat. Zo focust het systeem op een maximaal hergebruik van materialen en een minimale verwerking van nieuwe, niet-hernieuwbare materialen. Daarnaast moet een Mobble-project ook eenvoudig en aanpasbaar zijn aan veranderend gebruik en garant staan voor een minimaal energie- en materiaalverlies. Materialen uit de sloop van de bestaande woning worden dan ook geanalyseerd en, waar mogelijk, maximaal gerecupereerd.

Primeur in Gent

Begin juni werd in Ledeberg (Gent) het allereerste InschuifHuis geplaatst. Een week later kon bewoonster Klara Malschaert er al intrekken. “Mijn oude woning verbouwen zag ik niet echt zitten. Ik ken niks van verbouwen en wilde ook geen vijf jaar op een werf leven. Dit was dan ook de perfecte oplossing voor mij”, zegt Klara.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media