livios logo

Het nut van een luchtdicht gebouw

blower-door boomer

Bij een blowerdoor-test plaatst men een 'ventilator' in de voordeur waarmee een over- of onderdruk in de woning gecreëerd wordt.

Foto Livios
  

Een goede luchtdichtheid van je woning betekent niet alleen veel comfort. Het staat ook synoniem voor een forse beperking van je energierekening.

Wat?

Hoe meer lekken een woning heeft, hoe slechter de luchtdichtheid. Een van de meest gehoorde klachten in oudere woningen, die meestal zeer lek zijn, is dat je ze maar ‘niet op temperatuur kunt krijgen’. Naast koude straling van grote glasvlakken met enkele beglazing, is ongecontroleerde infiltratie van buitenlucht of tocht daarvan een duidelijk aantoonbare oorzaak. Een goede luchtdichtheid beperkt zo veel mogelijk de lekken waarlangs de tocht de woning binnenkomt en zal dus het comfort zeker ten goede komen.

Bovendien is het zo dat er door alle lekken in de woning niet alleen koude lucht binnenkomt, maar dat dit ook voor een onaangenaam koudegevoel zorgt. Tegelijk verlaat een even grote hoeveelheid warme lucht de woning. De energie die nodig is geweest om deze lucht op te warmen is dan verloren. Wie een luchtdichte woning bouwt, kan dus flink besparen op het energieverbruik. In de EPB-berekening kan dit al snel een winst van 10 E-punten geven, wat op een totaal van 100 en vanaf volgend jaar 80 niet te verwaarlozen is.

Wat zorgt voor een luchtdichte woning?

De pleisterlaag aan de binnenzijde van de wanden garandeert hoofdzakelijk de luchtdichtheid. In daken is het aan te raden een extra luchtdichte folie te plaatsen die ook als dampscherm dient om condensatievorming in de isolatie te voorkomen. Verder komen lekken vooral voor bij allerhande aansluitingen zoals bij vloeraansluitingen, plinten, ramen... Voor elk van die punten bestaan specifieke oplossingen, dikwijls aan de hand van speciale slabben en tapes. Besteed hieraan de nodige aandacht om een goed, luchtdicht resultaat te krijgen.

Blowerdoortest

Meestal wordt over luchtdichtheid gesproken in termen van v50 of n50–waardes. Deze kengetallen zijn eigenlijk maten voor de lekheid van een gebouw. Hoe groter het getal, hoe slechter de luchtdichtheid. Het is mogelijk om de grootte van de lekken te meten met een druk- of ‘blowerdoor’-proef. Bij zo’n proef blaast een ventilator lucht in de woning. Tijdens het blazen verlaat dan evenveel lucht de woning langs alle mogelijke lekken. Hoe meer lucht er ingeblazen wordt, hoe meer lucht door dezelfde lekken naar buiten zal moeten en bijgevolg, hoe hoger de druk in de woning zal oplopen.

Door nauwkeurig de hoeveelheid ingeblazen lucht en de druk in de woning te meten tijdens de test, kan je berekenen hoe lek de woning is. De v50-waarde is dan de hoeveelheid lucht die bij een druk binnen van 50 Pa gemiddeld ontsnapt door 1 m² van de wanden. De n50-waarde duidt op de hoeveelheid lucht die de ventilator bij datzelfde drukverschil van 50 Pa moet inblazen per m³ die de woning groot is.

In de EPB-berekening wordt de v50-waarde gebruikt. Voor passiefhuizen geldt dan weer een maximale n50-waarde van 0,6. Uit de SENVIVV-studie, uitgevoerd in de jaren ‘90, blijkt dat de gemiddelde woning in Vlaanderen een n50-waarde van iets minder dan 8 haalt. Er is dus nog serieus wat ruimte voor verbetering. Vandaar dat met het stijgende energiebewustzijn van de laatste 10 jaar ook de aandacht voor luchtdichtheid sterk toegenomen is.

Met dank aan Universiteit Gent

12 dingen die je moet weten over verbouwtechnieken


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwtechnieken/het-nut-van-een-luchtdicht-gebouw/