livios logo

Het tweede leven van gebouwen

Op Livios lees je doorgaans over fraaie gebouwen, nieuwbouw- of renovatieprojecten. Maar wat met bouwwerken die nog niet zo gek lang geleden hun dienst bewezen hebben en nu door de mens aan hun lot overgelaten worden? Panden met een bloeiend verleden maar die nu bouwvallig, vervuild en zelfs levensgevaarlijk zijn. In het fotoboek ‘Abandoned places’ van Henk Van Rensbergen lees en zie je er alles over.

Gesloten poort


  

Fotograaf Henk Van Rensbergen toont ons vijftig desolate maar unieke plekken in België, Frankrijk, Brazilië, Cuba, Curaçao en de VS. Verlaten fabrieken, ziekenhuizen, kazernes, scholen, kantoren, een kasteel of een doodgewoon huis. Stuk voor stuk gebouwen van een andere wereld, waaruit de mens is verdwenen op het ogenblik dat de poort werd gesloten of de ramen dichtgemetseld.

Trappenhal

De fotograaf slaagt erin om het tweede leven van een verlaten gebouw in beeld te brengen. Dat doet hij op een ietwat dramatische manier. Zwartwit foto’s van langzaam afbrokkelende muren, lege fabriekshallen waar nog nauwelijks zonlicht doorheen schemert, een door planten overwoekerde trappenhal, enz. ‘Abandoned places’ - ingeleid door ontdekkingsreiziger Dixie Dansercoer - laat zien hoe de natuur ook staal, steen en beton herovert.

Urban exploration

Henk Van Rensbergen is een pionier van de Urban Exploration: het ontdekken en onderzoeken van door de mens achtergelaten gebouwen en industriegebieden. Daarbij gelden twee regels: het binnendringen van gebouwen moet gebeuren zonder schade of overlast en er mag niets worden verplaatst of meegenomen. In ‘Abandoned places’ drijft Van Rensbergen zijn bizarre hobby tot de spits. Zijn beelden getuigen van de vergankelijkheid van de moderne wereld en tonen schoonheid en verval naast elkaar.

Titel: ‘Abandoned places’
Fotografie: Henk Van Rensbergen
Teksten: Henk Van Rensbergen
Voorwoord: Dixie Dansercoer
Aantal pagina's: 144
Uitgever: Uitgeverij Lannoo
ISBN: 978-90-209-7030-2

12 dingen die je moet weten over verbouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwtechnieken/het-tweede-leven-van-gebouwen/