livios logo

“Niet iedereen kan recuperatiematerialen verwerken”

Foto Verhelst Bouwmaterialen
  

Foto Het Bourgondisch Kruis
  

Meer en meer (ver)bouwers hebben de smaak te pakken om recuperatiematerialen te gebruiken in hun woning. Het geeft de woning karakter, wat resulteert in fraaie resultaten. Toch is het voor een leek niet evident om de juiste materialen te vinden en te zien wat ze ermee kunnen doen. Livios legde zijn oor te luister bij enkele verdelers van recuperatiematerialen.

Waarop moet een leek letten als hij recuperatiematerialen koopt?

Piet Minjau, Commercieel Directeur Handel bij Verhelst Bouwmaterialen: "Wij kopen en verkopen enkel gerecupereerde gevelstenen en dakpannen. Het is heel belangrijk dat je met een goede afbreker/kuiser samenwerkt die je kan vertrouwen. Er zijn ook anderen, waar enkel de buitenkant van het pallet stenen mooi is terwijl er in de binnenkant bijna niets dan afval zit. Daarnaast moet je de producten verkopen aan mensen die weten hoe ze ermee moeten werken. Weet dat er geen garantie of keuring van toepassing is. Ze hebben de tand des tijds al doorstaan en zullen dat zeker nog even doen. Zeker als we over stenen spreken. Gerecupereerde dakpannen kunnen wel al ernstig beschadigd zijn waardoor je ze niet goed meer kan plaatsen.”

Foto Verhelst Bouwmaterialen
  

Foto Het Bourgondisch Kruis
  

Andy Vanhoutte van Het Bourgondisch Kruis in Kuurne: “Heb oog voor de originaliteit en authenticiteit van het element, de beschadiging en de restauratie. Is de restauratie uitgevoerd zoals het hoort? Is dat gebeurd met dezelfde steensoort? Handmatig bijgewerkt? Allemaal zaken die belangrijk zijn bij een aankoop."

Hoe herken je recuperatie van namaak?

“Bakstenen zijn authentiek en je ziet echt nog kalk- of mortelresten aan alle kanten van de stenen”, aldus Piet Minjau. Andy Vanhoutte vult aan dat je dit voornamelijk aan de patine, de kleur en materiaalsoort ziet.

Is er veel vraag naar?

“Door de populariteit van de pastorijstijl zijn de stenen weer goed in trek", zegt Minjau. "Vroeger waren het vooral fermettes, maar dit is nu niet meer in de mode. Er zijn ook veel promotors die de stenen gebruiken voor hun projecten, omdat dit de woning een grote meerwaarde geeft. Ze verkopen beter door het uitzicht en de stenen kosten niet meer dan een nieuwe steen."

“Wie tijdloos en landelijk wil bouwen, koopt deze materialen. Het zijn klanten die gezelligheid en sfeer willen in hun woning, die liefde hebben voor originele elementen en iets wensen wat je niet overal ziet”, typeert Vanhoutte de kopers van recuperatiematerialen.

In welke mate kan recuperatiemateriaal bij een nieuwbouw?

Foto Verhelst Bouwmaterialen
  

"Voor stenen is er geen enkel probleem", verduidelijkt Minjau. "Het kan bij elke nieuwbouw", verklaart Vanhoutte. "Voorwaarde is dat de materialen zo aangepast en/of verzaagd zijn dat je ze kunt verwerken. Ik denk bijvoorbeeld aan oude Bourgondische dallen. Die worden verzaagd op dikte om ze te kunnen toepassen in nieuwbouw.”

Is er een bepaalde soort van verwerking bij deze oude materialen of kan iedereen het aanbrengen?

Minjau en Vanhoutte zijn het er duidelijk over eens: "Er is enige vorm van vakmanschap vereist. Niet elke aannemer kan deftig met recuperatiestenen werken. Als ze iedere steen weggooien die niet perfect is, zullen er niet veel overblijven. Het is net dat niet-perfecte wat het zo mooi maakt. Ik heb ooit stenen gehad die zo krom en verschillend van formaat waren, dat niemand ze wou. Ik heb ze verkocht aan een aannemer en hij heeft ze gebruikt voor zijn eigen woning. Zelden heb ik zo'n mooi resultaat gezien!"

Welke recuperatiematerialen worden het meest gevraagd?

Vanhoutte: "Oude blauwsteenvloeren, Bourgondische en Engelse vloeren, oude eiken plankenvloeren, open haarden, tuinelementen, inrijpoorten en bijhorende hekken …"

Niet onbelangrijk: hoe zit het met de prijs?

Foto Verhelst Bouwmaterialen
  

"De prijzen voor nieuwe en oude gevelstenen liggen ongeveer in dezelfde lijn", rekent Minjau uit. Een ander verhaal is te horen bij Vanhoutte. "Bepaalde oude elementen zijn duurder dan nieuwe en andere goedkoper dan wanneer je ze zou namaken. Het is afhankelijk waarover je spreekt. Gaat het om vloeren, haarden, plankenvloeren en met wat vergelijk je ze?"

Waar blijven jullie de producten halen?

"Van afbraken in het Antwerpse (Boom) en uit het noorden van Frankrijk", klinkt het bij Minjau. "Ook uit Frankrijk en uit Engeland", besluit Vanhoutte.

12 dingen die je moet weten over verbouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwtechnieken/niet-iedereen-kan-recuperatiematerialen-verwerken/