livios logo

Hoe verspreid ik zo weinig mogelijk asbeststof bij vernieuwen dak?

Vraag

Op dak liggen asbestleien. We zouden een nieuw dak laten leggen. Tussen de kepers zit rotswol en dat materiaal begint los te komen. Er is geen onderdak aanwezig. Onze zolder staat vol met kledij in kasten, boeken, tapijten, servies, kerstgerief, kindergerief, enzovoort. Het is dus niet mogelijk om de ganse zolder leeg te halen.

Moet ik bang zijn dat bij de afbraak onze spullen zullen bezaaid zijn met asbestvezels? Of wat raadt u me aan? Alles afdekken is quasi onmogelijk. De vloer kan ook niet gedweild worden, want die bestaat uit betonnen potten.

Antwoord

Bij het "demonteren" van de asbestleien komt het erop aan om zo weinig mogelijk stof te veroorzaken. Je spullen bedekken heeft op zich weinig zin, daar de asbestdeeltjes zich door de lucht verspreiden en onzichtbaar zijn. Is er trouwens geen dampscherm aanwezig aan de binnenzijde van je dak?

Het begint alleszins met een goede voorbereiding en uiterst voorzichtige handelingen. Zo wordt bijvoorbeeld ook aangeraden om je oppervlak lichtjes te bevochtigen (zie artikel beneden). Ben je niet zeker van je zaak, doe dan zeker beroep op een expert ter zake, daar het om een zeer gevaarlijk goedje gaat.

Lees in deze artikels meer over asbest op je dak:

12 dingen die je moet weten over verbouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwtechnieken/vraag/32610/hoe-verspreid-ik-zo-weinig-mogelijk-asbeststof-bij-vernieuwen-dak/