livios logo

Waarom kiezen voor gebruikte materialen?

Als je echt origineel uit de hoek wil komen met het bouwen of renoveren van je woning, dan zijn recuperatiematerialen misschien iets voor jou. Waarom is zijn deze gerecycleerde bouwmaterialen zo uniek? En welke prijs wil je ervoor betalen?

Voor het uitzicht

Gerecupereerde materialen leiden met hun authentieke karakter dikwijls tot bijzondere resultaten.

Foto Designo & Houtatelier
  

Ook oude wasbakken voor in de keuken, zoals dit arduinen exemplaar op de foto, kan je hergebruiken.

Foto Kempische Bouwmaterialen NV
  

Veel (ver)bouwers denken dikwijls dat gerecycleerde of gerecupereerde materialen goedkoper zijn dan nieuwe. Een misvatting.

Foto Terca - Desimpel
  

De meeste (ver)bouwers kiezen hoofdzakelijk voor recuperatiematerialen uit esthetische overwegingen. Gerecupereerde materialen leiden met hun authentieke karakter dikwijls tot bijzondere resultaten, zowel in nieuwbouw- als in renovatieprojecten.

Als je materialen recupereert, gaat het meestal om afwerkingsmaterialen, zoals gevelstenen, vloeren en dakpannen. Maar ook andere materialen kan je hergebruiken. Denk aan gietijzeren radiatoren, oude keukenkranen of porseleinen schakelknoppen om het licht aan en uit te doen. Ook oude badkuipen, hekken, open haarden, inrijpoorten, wastafels en wasbakken voor in de keuken zijn een optie, zeker als je houdt van landelijke of pastorijwoningen.

Voor de duurzaamheid

Is bouwen met recuperatiematerialen een duurzame keuze? Stel je deze drie vragen?

  1. Heeft het materiaal nog alle vereiste eigenschappen?
  2. Levert het geen minwaarde op? Dat wil zeggen dat het hergebruikte materiaal minstens evenwaardig moet zijn aan nieuw materiaal.
  3. Is het economisch haalbaar? De kost om iemand 3.500 bakstenen met de hand te laten schoonmaken, mag geen andere duurzame maatregelen dwarsbomen.

Als je bovenstaande vragen positief kunt beantwoorden, dan kan je het materiaal hergebruiken, wat alleen maar toe te juichen valt. Jaarlijks levert de bouwsector in ons land 11 miljoen ton aan afvalmateriaal, waarvan 90 % gerecycleerd wordt. Enerzijds als aanvulmateriaal voor wegenwerken, anderzijds ook voor hoogwaardigere toepassingen.

Globaal gezien gaat het helaas minder goed op het vlak van materiaalgebruik. Een voorbeeld: we beschikken nog over koperreserves voor amper 50 jaar, terwijl we nog geen 40 % van al het koperafval recycleren. Er is volgens sommige specialisten een regelrechte grondstoffenproblematiek op komst. Materiaal hergebruiken en recycleren is daarom zeker en vast een goede zaak.

Voor de prijs?

Veel (ver)bouwers denken dat gerecycleerde of gerecupereerde materialen goedkoper zijn. Een misvatting. Als je glas recycleert, bijvoorbeeld: dat moet uitgebroken worden en zuiver naar het glasproductiebedrijf gebracht, waar het terug de oven in gaat. En waarmee concurreert het dan? Met de basisgrondstof: zand. Hetzelfde met bakstenen: de muur dient voorzichtig afgebroken, alle stenen secuur zuiver gemaakt, vervoerd … In prijs kunnen gerecupereerde bakstenen daarom niet noodzakelijk concurreren met nieuwe exemplaren, evenals andere recuperatiematerialen.

Kortom: recuperatiematerialen kies je voor hun authentieke uitstraling, en eventueel voor hun duurzame karakter. Wil je alleen een zo goedkoop mogelijke oplossing, dan zijn recuperatiematerialen niet aan jou besteed.

12 dingen die je moet weten over verbouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwtechnieken/waarom-kiezen-voor-gebruikte-materialen/