livios logo

Woningen als legoblokjes uit elkaar halen? Een groeiende business

De laatste jaren steken in ons land steeds meer speciale bouwondernemingen de kop op. Hun core business? Niet zomaar oude woningen afbreken en vervangen door een nieuw gebouw. Maar ze voorzichtig weer uit elkaar halen om erna zo veel mogelijk materialen te kunnen recupereren voor een volgend bouwproject.

Op zich niets nieuws onder de zon. Zowel in de wereld van bouwen als renoveren, gebeurt het wel eens dat een eigenaar beroep doet op een ondernemer in recuperatiematerialen. Maar toch is dit eerder de uitzondering dan de regel.

En bovendien gaat het heel vaak om de meer zeldzame bouwmaterialen die behouden blijven. De rest belandt daarna grotendeels op het containerpark.

Een stap in de groene richting

50 % van de natuurlijke grondstoffen zouden naar de bouwsector gaan. Diezelfde sector zou tegelijkertijd zorgen voor 40% van het afval.


  

De basis en goede wil zijn er. Alleen lijkt deze manier werken zich te moeten kunnen gaan verzoenen met de innovatieve technieken en moderne materialen van onze tijd.

Foto Terca - Desimpel
  

Vandaag de dag zijn er dus meer en meer firma’s die bijvoorbeeld niet enkel kostbare natuursteen redden van de sloop. Integendeel, ze 'ontmantelen' netjes het gebouw om zo veel mogelijk materiaal te recupereren voor toekomstig gebruik. En dat kan zowel financieel als ecologisch een hele opsteker zijn.

Want wat de ecologische bouwvoetafdruk betreft, schommelt ons land zowat rond het Europees gemiddelde. De cijfers lijken zwaar: 50 % van de natuurlijke grondstoffen zouden naar de bouwsector gaan. Diezelfde sector zou tegelijkertijd zorgen voor 40% van het afval. Deze nieuwe manier van werken kan dus een groene zegen betekenen.

Extra werkgelegenheid

Benoît Janssens van vzw Ressources, geeft aan in Le Soir dat er ook economisch voordeel te halen valt uit het recupereren op grote schaal.

Het zorgvuldig ‘demonteren’ van een gebouw vereist namelijk heel wat handwerk. Werk waarvoor weinig tot geen speciale vaardigheden of voorkennis vereist zijn. Volgens Janssens dus een ideale kans om heel wat mensen aan werk te helpen.

Niet iedereen overtuigd

Toch is het voor velen niet de meest ideale oplossing. Zo zouden heel wat oudere materialen niet meer passen binnen de moderne architectuur volgens sommigen. Anderen vinden dan weer dat alle gewonnen materiaal uiteindelijk toch verloren gaat, omdat de huidige isolatienormen alsmaar strenger worden.

De basis en goede wil zijn er dus. Alleen moet deze manier werken zich kunnen verzoenen met de innovatieve technieken en moderne materialen van onze tijd.

Bron : Le Soir

12 dingen die je moet weten over verbouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwtechnieken/woningen-als-legoblokjes-uit-elkaar-halen-een-groeiende-business/